IZGLADNJIVANJE TUMORA

Veganska ishrana može da stopira ishranu tumora proteinima, ali naučnici upozoravaju da prevencija kancera nije tako jednostavna kao što je sama promena načina ishrane.

 

Jedna od najsmrtonosnijih bolesti modernog vremena je rak. Kako još uvek ne postoji lek za tu opaku bolest, pacijenti koji se sa njom suočavaju na različite načine pokušavaju da se izleče.

veganska ishrana

Veganska ishrana može da stopira ishranu tumora proteinima, ali naučnici upozoravaju da prevencija kancera nije tako jednostavna kao što je sama promena načina ishrane.

Prestanak unošenja aminokiseline metionina koji se nalazi u piletini, crvenom mesu i ribi, u eksperimentalnim uslovima, smanjio je rast tumora kod miševa. To je učinilo radijaciju i hemoterapiju uspešnijima. Kada su zdravi odrasli ljudi prestali da jedu ovu hranu, naučnici su primetili promene u metabolizmu koje mogu da „izgladnjuju“ i tumor. Ali, naučnici savetuju da se istraživanja vezana za uticaj hrane na prevenciju raka moraju uzeti sa velikom dozom rezerve.

Rak ne izaziva samo jedan uzročnik, a isto tako ne leči se jednom metodom. Jednostavna promena u načinu života neće mnogo toga promeniti kada je ova opasna bolest u pitanju.

Kada su primetili pozitivne rezultate kod miševa, odlučili su da sličnom tretmanu podvrgnu i ljude i maloj grupi ispitanika smanjili su količine metionina koje su unosili pre. Pokazalo se da ima sličan uticaj na metabolizam ljudi. U toku istraživanja oni su konzumirali sveže voće i povrće i cela zrna žitarica.

To baca novo svetlo na istraživanja u ovoj oblasti i potencijalno otkrivanje metode koja može da doprinese sprečavanju širenja bolesti i fatalnog ishoda.

Moramo da posvetimo veliku pažnju regulaciji metabolizma, imunog sistema i drugih zaštitnih funkcija u organizmu. Kako se metionin u organizam unosi putem hrane, jer ga on sam ne proizvodi, izbacivanje namirnica koje ga sadrže može da dovede do povećanja šansi za izlečenje. To bi značilo da oboleli, ali i oni koji žele da rade na prevenciji, treba da jedu voće, orašaste plodove, povrće, mahunarke i žitarice.

Izvor: B92.net