DUŠANOVA ELITNA VOJSKA

Garda cara Dušana Silnog je bila toliko moćna da je zajedno sa njim za 28 dana ugušila pobunu na teritoriji današnje Albanije bez većeg otpora. Koji su bili kriterijumi za prijem u carsku gardu?

 

Car Stefan Dušan bio je izuzetno visok čovek, čak 214 centimetara, kako su pokazale analize kostiju.

garda cara dušana

Uslov za njegovu ličnu gardu bio je da svaki vitez mora da ima najmanje 200 centimetara visine.

Pošto su standardi bili previsoki te Dušan nije mogao da nađe dovoljan broj ljudi na našim prostorima, krenuo je u potragu po Evropi i ubrzo sastavio ličnu gardu, tešku oklopnu konjicu gde su se čak i konji birali po veličini i snazi.

Okosnicu garde činili su tevtonci, nemački oklopnici, među kojima je najpoznatiji bio slavni borac i vitez Palman Braht, kapetan garde. On je u Dušanovu službu stupio oko 1331. godine.

Pouzdano se zna da je učestvovao u boju na Porodimlji, nakon koga je Dušan proglašen za kralja Srbije.

Njegov rođeni brat Kijarene je bio zamenik, kao i sinovac Georg (nakon smrti srpskog cara prešao je u Pravoslavlje i dobio ime Đorđe).

Samo jedan gardista smeo je da bude viši od Dušana, barjaktar, poreklom Šveđanin.

Koliko je on bio snažan čovek može da posvedoči to što je, na konju, nosio barjak težak 40 kilograma u jednoj, a u drugoj ruci držao mač i borio se.

Sad možete da zamislite kako je delovalo pojavljivanje tih gromada na konjima, u sjajnim oklopima kada bi se suočili sa neprijateljem.

Garda Dušana Silnog je bila toliko moćna da je zajedno sa Dušanom za 28 dana ugušila pobunu na teritoriji današnje Albanije bez većeg otpora.