LEKOVITO BILJE PO MESECIMA

Kalendar branja lekovitog bilja po mesecima na Balkanu. Kada se koja lekovita biljka bere. Kako se pravilno bere lekovito bilje

 

Kalendar branje lekovitog bilja po mesecima je osnov za fitofarmaciju. Branje lekovitog bilja je jednostavan proces ako se držimo nekoliko osnovnih i važnih pravila. Svaka lekovita biljka ima svoju sezonu i vreme kada je najbolja za branje. Zato nam služi Kalendar branja lekovitog bilja po mesecima da bi znali kada počinje i kada se završava sezona neke lekovite biljke.

Kad se bere lekovito bilje - kalendar branja lekovitog bilja po mesecima
Za skupljače biljaka, biljare i travare kalendar branja lekovitog bilja po mesecima je suštinski važan ako se želi postići visok kvalitet lekovitog bilja i njegovo delovanje. 

Da bi dobili kvalitetnu lekovitu biljku koja ima pun opseg lekovitog delovanje trebali bi da se držimo nekoliko važnih pravila kada beremo lekovito bilje u prirodi ili na gajenim površinama. Divlje lekovito bilje se skuplja na prirodnim staništima, dok se industrijski gajeno lekovito bilje skuplja na plantažama.

Kod industrijski gajene lekovite biljke smo nekada u stanju da dobijemo kvalitetniju sirovinu sa više aktivnih materija, jer se agrotehničkim merama i merenjem stanja biljke može dobiti veći prinos i odrediti tačan trenutak za branja, kada biljka ima najviše lekovitih materija u sebi.

Kalendar branja lekovitog bilja po mesecima je važan profesionalnim skupljačima lekovitog bilja i svim onim koji za svoje potrebe beru raznovrsno lekovito bilje. Jedna prosečna kućna biljna apoteka bi trebalo da ima oko 30 lekovitih biljaka u svom asortimanu, ako želimo da u kući imamo uvek dostupne lekovite biljke za najčešća oboljenja.

Mi bi na primer svima preporučili da u kući imaju sledeće lekovite biljke: kopriva, anis, kantarion, majčina dušica, maslačak, divlji origano, hajdučka trava, kamilica, valerijana, matčnjak, lipa, breza, beli luk, ruzmarin, neven, glog, bokvica, žalfija, bosiljak, beli slez, hibiskus, lavanda, menta, orah, podbel, pelin, rastavić, šipak, krušina, kičica, zbog čega je potrebno imati kalendar branja lekovitog bilja kod sebe.

Velika većina lekovitog bilja ima rok trajanja do godinu dana, jer postepeno nestaju lekovite materije iz osušene biljke ili ploda. Neke biljke se beru kao list, cvet, kora ili koren. Svaka biljka se suši i sprema na svoj način, ali su pravila mahom slična – suši se na toplom mestu sa promajom i u senci, jer sunce najčešće smanjuje lekovitost lekovitog bilja.

Osušene biljke se čuvaju u platnenim ili papirnim kesama na suvom i tamnom mestu, koje ima stabilnu sobnu temperaturu. Biljkama škodi suviše hladna ili topla soba, kao i vlažna i prljava prostorija.

Pravila za branje lekovitog bilja

Lekovito bilje je lepo, koristi se kao lek i može biti lep izvor prihoda. Lepo je ići u prirodu i skupljati lekovito bilje. Da bi bili uspešni u tome trebamo poštovati osnovna pravila za branje lekovitog bilja. A to su:

1. Poznavanje lekovitog bilja koje se bere

Da ne bi greškom ubrali neko drugo lekovito bilje, čak i otrovno, jer ima vrlo sličnih vrsta, trba dobro poznavati lekovito bilje koje se bere. Takodje, u okviru jedne vrste biljke ima varijeteta, koji se mogu razlikovati u manjoj meri u delovanju. Poznavajući lekovitu biljku mi ćemo znati i kad je beremo, kada je najlekovitija.

2. Lekovito bilje se bere po lepom i suvom vremenu

Lekovito bilje se bere u toku dana po suvom i sunčanom vremenu kad nestane rosa, ako su u pitanju cvetnice, odnosno po svakom drugom vremenu ako su u pitanju kora ili korenje. Cvetnice i biljke sa aromatičnim listovima se beru kada je najače sunce, jer su tada lekovite materije u cvetu i listu najprisutnije. Koren se bere predveče jer se tada puni lekovitim materijama.

3.Bere se samo najbolje razvijeno i najzdravije bilje

Bolesno, nerazvijeno i slabo lekovito bilje čudne i neuobičajene boje se ne bere. Uvek gledajte da berete što lepše i veće primerke lekovitog bilja na staništima koja im idealno odgovaraju. Majkina dušica na sunčanoj strani padine mnogo jače miriše i ima jače lekovito dejstvo nego majčina dušica iz senke sa severne padine.

4. Lekovito bilje se ne bere na sumnjivim lokacijama

Lekovito bilje se ne bere pored puteva, smetlišta, fabrika, deponija, voćnjaka i prskanih njiva, po gradovima i mestima, i svuda gde ima taloženja otrovnih materija bilo vazduhom bilo vodom.

5. Poštuj prirodu, ne beri svo lekovito bilje koje nadješ na jednom mestu

Lekovito bilje se nikada ne obere u potpunosti sa jednog mesta, da bi mu dali priliku da i sledeće godine izraste. Najmanje 20% biljaka ostavite u prirodi netaknute da bi nastavile da postoje na tom mestu.

6. Pažljivo beri lekovito bilje

Lekovito bilje se ne čupa sa korenom, samo se odseče gornji deo cvasti ili stabljike. Jedino se kod vadjenja korena vadi cela biljka. Nosite sa sobom mali nožić, srp ili makazice za sečenje biljke, nemojte je čupati rukama.

7. Adekvatno pakuj lekovito bilje pri branju

Ubrana lekovita biljka se ne stavlja u plastične kese da se ne bi uparila. Stavlja se najbolje u platnene vreće ili papirne kese dok ste na terenu. Nikada nemojte mešati u jednoj vreći ili kesi različito lekovito bilje, u jednu kesu ide samo jedna vrsta lekovitog bilja.

8. Pravilno razvrstavanje i sušenje

Lekovita biljka treba što pre da se razvrsta, očisti od nečistoća, drugog bilja i loših primeraka bilja, te da se pravilno osuši.

Kalendar branja lekovitog bilja po mesecima

JANUAR
Hrastov lišaj, imela.

FEBRUAR
Hrastov lišaj, imela, podbel i maslačak.

MART
Hrastov lišaj, podbel, maslačak, ljubičica, krušina, srčanik.

APRIL
Hrastov lišaj, podbel, ljubičica, maslačak, glog, jagorćevina, gorocvet, kamilica, božur, oman, čičak, rusa, srčenjak. trnjina

MAJ
Hrastov lišaj, podbel, glog, trn, ljubičica, jagorćevina. božur, bokvica bunika, gorocvet, đurdevak, kamilica, kopriva, digitalis, matičnjak, majkina dušica, lipa rastavić, ruta, žalfija.

JUN
Hrastov lišaj. beli slez, jagorčevina, crni slez, kamilica, lipa, zova. nana, matičnjak, majkina dušica, divizma, digitalis, borovnica, bunika, dan i noć, kantarion, kićica, kopriva, rastavić, različak, sitnica, majoran, hajdučka trava.

JUL
Hrastov lišaj, beli slez, crni slez, kamilica, smilje, zova, timijan, rastavić. hajdučka trava, kadulja, kantarion, kim. borovnica, bokvica, bunika. brdjanka, divizma, majoran. izop. mrazovac, nana, podbel, mrtva kopriva bela.

AVGUST
Hrastov lišaj, idjirot, smilje, različak. beli i crni slez. izop, neven, podbel, majkina dušica, majoran, kim, kopriva, kupina, kleka, venja, divizma, hajdučka trava, kantarion, bunika, bokvica, brdjanka, borovnica, mrtva kopriva.

SEPTEMBAR
Hrastov lišaj, divizma, šipurak, kleka, krušina, lincura, nana, neven, slatka paprat, odoljen, oman, morač, čičak, boli slez, silnica, tmjina, iđirot, trava od srca, morač.

OKTOBAR
Hrastov lišaj, glog, idjirot, kleka, zova, čemerika, kopriva, lincura, maslačak, navala, slatka paprat, čičak, salep, slez beli, odoljen, brdjanka, trava od srca.

NOVEMBAR
Hrastov lišaj, glog, tmjina, kleka, maslačak, odoljen, čičak, idjirot, trava od srca.

DECEMBAR
Hrastov lišaj, imela.

Izvor: Priroda na Dar