UREDITI SVOJ RADNI PROSTOR

Ko god radi kancelarijski posao, zna šta znači sedeti osam sati u zatvorenom prostoru i koliko nekada suvoparno kancelarijsko uredjenje može da izazove mentalni pad i sveopšti pad energije.

 

Zbog toga, kada govorimo o uredjenju kancelarije, treba biti kreativan, ali i ne pretvoriti kancelariju u prostor u kom opada produktivnost.

kancelarijsko uredjenje

Izvagati između kreativnosti i funkcionalnosti nekada nije baš najlakše. Kancelarijski nameštaj je raznolik, pa je na nama kako ćemo ga raspoređivati i šta ćemo od nameštaja iskoristiti. Donosimo nekoliko ideja za kancelarijsko uredjenje, ali i šta vam je sušta neophodnost, a šta samo način da ulepšate sebi boravak.

Udoban nameštaj i veliki sto

S obzirom na to da se u kancelariji poprilično dugo sedi, osim ako se ne uvede onaj danski metod stajanja za pultovima, potrebno je da imate udobnu stolicu. To, naravno, ne sputava nikoga da se prošeta i nakon nekog perioda sedenja istegne noge i kičmu. Sedenje u kancelariji treba da bude pravih leđa i sa pogledom u monitor na visini očiju. Zbog toga treba birati podesive stolice. Što se tiče kancelarijskih stolova, birajte stolove koji imaju dovoljno fioka da u njih ostavljate sve potrepštine, ali i dovoljno veliku radnu ploču gde će moći da vam stoje omiljene stvari, slike, kao i kancelarijski materijal. Specijalni nosači monitora su takođe vrlo interesantno pomagalo. Pomoću njih monitor možete približit ili odaljiti, rotirati, menjati visinu i nagib monitora. 

Sofa ili fotelja

Iako kancelarija ne služi baš da se u njoj leži, nije loše da posedujete neku sofu na kojoj možete ugostiti ljude koji naiđu, ali se u periodima dokoliračenja i sami izvaliti. Ukoliko vam je kancelarija manje površine, tu dobro dođe i lejzi beg. Kancelarijsko uredjenje treba da bude takvo da vam pogled bude ka vratima, kako biste imali pregled celokupnog radnog prostora. A u nekom od uglova spakujte nameštaj za odmor.

Biljke ili akvarijum

Da biste shvatili da na ovom svetu niste jedini i da ne ganjaju samo vas neke brige, možda je najbolje da popričate sa ljudima. Međutim, kada naiđu dani da se svi kriju po kancelarijama, a od posla ne može da se mrdne, možda nije loše da porazmislite o konceptu „pošumljavanja“ kancelarije. Šalu na stranu, dobra ideja je da svoju radionicu oplemenite sa jednom ili dve biljke. Ukoliko vam je do naprednijih formi života, ribice su uvek dobar način da podignete dinamiku. Akvarijum zahteva manje čišćenja od kugle za ribice jer ima filtere. Ako se odlučite za kuglu onda znajte da ćete nekoliko puta mesečno morati da menjate vodu. I da, ribica neće da živi ukoliko je ne hranite. Tako da, to je odgovornost više.

Muzika u kancelariji – da ili ne

Ovo pitanje je poprilično individualno. Ukoliko kancelariju deli više vas, znajte da možda nije svako ljubitelj onoga što se sluša. Zbog toga vam savetujemo da dobro izvagate plejlistu, ili da obezbedite slušalice. Muzika je uvek dobra da se savlada stres, ali u najstresnijim situacijma može se desiti da vam smeta. Ne preporučujemo vam da u kancelariji slušate preglasnu muziku, ali neki lagani rok, džez ili klasična muzika uvek dobro dođu, pa eto i razloga da obezbedite dobre zvučnike i muzički uređaj koji će vam popraviti raspoloženje.