REALNOST I PROPAGANDA

Električni automobili i njihovi proizvođači „trkaju“ se čiji će model imati veću autonomiju sa jednim punjenjem baterije. Međutim, koliki je stvarni domet električnih automobila?

 

Tesla svoj elitni status gradi na tvrdnji da je bilji od bilo kog konkurenta, zbog čega kupci čekaju i po dve godine na automobil. Ipak, ispostavilo se da upravo ovaj proizvođač najviše laže kada je reč o razlici između realnog i deklarisanog dometa.

električni automobili

Ekipa magazina „What Car?“ napravila je svoj test kako bi utvrdila stvarnu autonomiju električnih automobila u realnim uslovima vožnje, jer su zvanični fabrički podaci bazirani na laboratorijskim uslovima.

Realni domet automobila varira u zavisnosti od konfiguracije vozila, starosti i stanja baterije, načina vožnje, uslova u kojima se voze.

Istraživanje je pokazalo da standardni Teslin Model 3 ima značajno manji domet od onog deklarisanog, iako iz britanskog ogranka kompanije ističu da koriste rezultate koji su bazirani na novim WLTP standardima.

U Teslinoj brošuri za model koji se prodaje u Velikoj Britaniji navedeno je da je autonomija 408 kilometra, ali je Model 3 na testu prešao 290 kilometara.

Razlika je još i veća u skupljoj varijanti Modela 3 koji se prodaje za skoro 55.000 evra. Skuplja varijanta reklamirana je da je u stanju s jednim punjenjem pređe 529 kilometra, ali test „What Car?“ kaže da je moguće samo 384 km, što je skoro 30% manje od obećanog.

Naravno, nije Tesla jedina kompanija čiji se fabrički podaci razlikuju od stvarnih, kao što je to slučaj i kod konvencionalnih benzinskih i dizel motora.

Na primer, Volkswagenov e-Golf po fabrici može da pređe 300 km između dva punjenja, dok je u prakti to tek 188 km.

Slični su rezultati i kod Teslinih konkurenata. Izuzetno popularna u Evropi Hyundai Kona Electric bi trebalo da garantuje 450 km na struju, ali zaista može da „dobaci“ do 416. Međutim, Hjundai najmanje „laže“ od svih.

tabela eautomobili

Izvor: B92.net