Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Zdravlje

Kuhinjski začini koji imaju značajne zdravstvene koristi

NE SLUŽE SAMO JELU

Začinsko bilje jedan je od najlakših načina na koje možemo uneti zelenilo na svoju terasu ili u stan. Kuhinjski začini ne služe samo da pojačaju ukus jelu, već mnogi od njih imaju zavidne zdravstvene dobrobiti.

 

Može se koristiti u pripremi raznih jela kojima daje savršenu ravnotežu ukusa, a ujedno je i prepuno dobrobiti za naše zdravlje.

kuhinjski začini

Evo nekih od njih koje vrlo lako mogu postati deo vaše ishrane i to su sledeći kuhinjski začini:

1. Žalfija

Žalfija se smatra jednim od najzdravijih začina sveta te je i neizostavan deo mediteranske ishrane. Upravo zbog svog porekla voli suvlje prostore i jaku izloženost suncu. Prepuna je medicinskih dobrobiti: ima antibiotičko dejstvo, uspešno se bori protiv štetnih mikroorganizama u našem telu, a poznato je i njeno protivupalno delovanje.

Čaj od žalfije često se koristi za želudačne tegobe, bolesti desni i astmu, a dobra je vest da dve šoljice dnevno mogu pomoći i osobama koje se preterano znoje.

2. Bosiljak

Bosiljak se može nazvati pravom zvezdom male kućne začinske bašte. Prepun je antioksidandanata, ali takođe ima antiseptičko, antibakterijsko i protivupalno delovanje pa se često koristi kao pomoć tokom nadutosti, prilikom nedostatka apetita, pri prisutnosti gasova i bubrežnog kamena, ali i kao sredstvo koje ublažava akne, ožiljke i ubrzava proces zaceljivanja posekotina.

Takođe se pokazao kao vrlo učinkovito sredstvo koje pomaže u upalama koje su uzrokovane artritisom, a jednako pomaže i svima koji se bore s vrlo bolnim menstruacijama i upalama mokraćne bešike.

3. Menta

Mirisna menta voli vlagu, mesta u hladovini i velike količine vode, ali uloženu brigu vraća višestruko. Čaj od mente pomaže u problemima s probavom i ujedno ima i snažno protivupalno delovanje. Prepuna je vitamina A i C, kao i minerala magnezijuma i gvožđa.

Osim u obliku čaja ili soka koji savršeno rashlađuje, može se pripremiti i kao obloga koja uspešno ublažava upalu mišića, bol u grudima usled kašlja tokom prehlade ili gripa, a pomaže i pri visokoj temperaturi.

4. Timijan

Jedan od najizdržljivijih začina koji može uspeti uz vrlo malo brige u svim klimatskim područjima svakako je timijan (majčina dušica). Još se u antičko doba koristio kao pomoć u lečenju širokog raspona bolesti kao što su kašalj, bol u grudima, bronhitis i upala grla. Takođe je već tada primećeno da značajno utiče na rešavanje problema s probavom.

5. Peršun

Iako je prva pomisao koju vežemo za peršun samo stavljanje u supu ili dekoracija određenih jela, peršun ima brojne zdravstvene prednosti. Prepun je antioksidanata, flavonoida, folne kiseline i vitamina C, B12, K i A.

Vrlo je učinkovit u ublažavanju bubrežnog kamena, opstipacije, gasova, grčeva, astme, osteoartritisa, visokog krvnog pritiska, a pokazalo se i da pomaže osobama koje boluju od dijabetesa.

Izvor: Zadovoljna.hr

Ostavite komentar

Ostavite komentar