NE SLUŽE SAMO JELU

Začinsko bilje jedan je od najlakših načina na koje možemo uneti zelenilo na svoju terasu ili u stan. Kuhinjski začini ne služe samo da pojačaju ukus jelu, već mnogi od njih imaju zavidne zdravstvene dobrobiti.

 

Može se koristiti u pripremi raznih jela kojima daje savršenu ravnotežu ukusa, a ujedno je i prepuno dobrobiti za naše zdravlje.

kuhinjski začini

Evo nekih od njih koje vrlo lako mogu postati deo vaše ishrane i to su sledeći kuhinjski začini:

1. Žalfija

Žalfija se smatra jednim od najzdravijih začina sveta te je i neizostavan deo mediteranske ishrane. Upravo zbog svog porekla voli suvlje prostore i jaku izloženost suncu. Prepuna je medicinskih dobrobiti: ima antibiotičko dejstvo, uspešno se bori protiv štetnih mikroorganizama u našem telu, a poznato je i njeno protivupalno delovanje.

Čaj od žalfije često se koristi za želudačne tegobe, bolesti desni i astmu, a dobra je vest da dve šoljice dnevno mogu pomoći i osobama koje se preterano znoje.

2. Bosiljak

Bosiljak se može nazvati pravom zvezdom male kućne začinske bašte. Prepun je antioksidandanata, ali takođe ima antiseptičko, antibakterijsko i protivupalno delovanje pa se često koristi kao pomoć tokom nadutosti, prilikom nedostatka apetita, pri prisutnosti gasova i bubrežnog kamena, ali i kao sredstvo koje ublažava akne, ožiljke i ubrzava proces zaceljivanja posekotina.

Takođe se pokazao kao vrlo učinkovito sredstvo koje pomaže u upalama koje su uzrokovane artritisom, a jednako pomaže i svima koji se bore s vrlo bolnim menstruacijama i upalama mokraćne bešike.

3. Menta

Mirisna menta voli vlagu, mesta u hladovini i velike količine vode, ali uloženu brigu vraća višestruko. Čaj od mente pomaže u problemima s probavom i ujedno ima i snažno protivupalno delovanje. Prepuna je vitamina A i C, kao i minerala magnezijuma i gvožđa.

Osim u obliku čaja ili soka koji savršeno rashlađuje, može se pripremiti i kao obloga koja uspešno ublažava upalu mišića, bol u grudima usled kašlja tokom prehlade ili gripa, a pomaže i pri visokoj temperaturi.

4. Timijan

Jedan od najizdržljivijih začina koji može uspeti uz vrlo malo brige u svim klimatskim područjima svakako je timijan (majčina dušica). Još se u antičko doba koristio kao pomoć u lečenju širokog raspona bolesti kao što su kašalj, bol u grudima, bronhitis i upala grla. Takođe je već tada primećeno da značajno utiče na rešavanje problema s probavom.

5. Peršun

Iako je prva pomisao koju vežemo za peršun samo stavljanje u supu ili dekoracija određenih jela, peršun ima brojne zdravstvene prednosti. Prepun je antioksidanata, flavonoida, folne kiseline i vitamina C, B12, K i A.

Vrlo je učinkovit u ublažavanju bubrežnog kamena, opstipacije, gasova, grčeva, astme, osteoartritisa, visokog krvnog pritiska, a pokazalo se i da pomaže osobama koje boluju od dijabetesa.

Izvor: Zadovoljna.hr