INFLUENSERKA

Mikela ima skoro dva miliona pratilaca na Instagramu, lep ten i dobru frizuru, pa je mnogim dizajnerima već zapala za oko.

 

Pojavila se u kampanjama za Pradu i Balensijagu, intervjuisao ju je Vogue, a Time ju je proglasio jednom od 25 najuticajnijih osoba na internetu.

mikela

Ime joj je Mikela, ima samo 19 godina, a ako vam se čini da izgleda malo nestvarno – u pravu ste. Ona i nije stvarna! Mikela je avatar, kompjuterski stvoren 3D lik!

Iako je na njoj sve veštačko, njena vrednost se procenjuje na više od 100 miliona funti, jer predstavlja savršen „oglasni prostor“. Odeća koju nosi, mobilni uređaji koje ima ili preparati koje koristi da bi održavala savršen ten ili frizuru – sve je to stvarno. Ona nije!

Ona predstavlja sledeći korak u influenserskoj industriji. I dok neki to smatraju uznemirujućim i jezivim, druge jednostavno nije briga za to, a ponajmanje ogroman broj njenih fanova.

„Iskreno, obožavam sve na njoj. Što se mene tiče, nije mi bitno da li je stvarna ili ne. Iskreno me nije briga. Sviđa mi se njen stil, mislim da je hrabra, frizura joj je odlična i od nje možemo mnogo toga da naučimo“, kaže 23-godišnja Džez Vilijams, koja Mikelu prati od samog početka.

Obožavaju ju je i oglašivači, jer je sve na njoj je savršeno. Izgleda savršeno, nikada nema loš dan, mladi je vole, njenu rasu teško je odrediti i – u moru jednoličnih influenserki, zaista je posebna.

I ono najvažnije – nikada neće izazvati skandal ili ugroziti brend koji promoviše. I zauvek će imati 19 godina.

Mikela se prvi put pojavila 2016. godine i mnogi su u početku verovali da je stvarna. Divili su se njenom neobičnom izgledu, koji su pripisivali šminki, a njeni tvorci su obožavali da drže njene fanove u neizvesnosti.

Istina je, međutim, izašla na videlo. Mikela je priznala da nije ljudsko biće, ali njeni tvorci i dalje održavaju imidž androida koji je razvio sopstveno mišljenje i osećanja.

Ona se pojavljuje na različitim događanjima, podržava LGBT zajednicu i pokret Black Lives Matter, njeni fanovi su stvarni (Viktoria Bekam, Paris Hilton i producent Mark Ronson), a bavi se i muzikom. Njen prvi singl „Hate Me“ ima preko četiri miliona strimova na Spotifyu.

Mikela je proizvod Silicijumske doline, tačnije startapa Brud koji su zajedno stvorili 27-godišnja Sara Dekou, bivši didžej, i 33-godišnji producent Trevor Mekfedris. I izgleda da im baš dobro ide, jer Sara živi u Frogtaunu, luksuznom delu Los Anđelesa, a Trevor je vlasnik skoro dva miliona vrednog bungalova u Los Felizu, takođe u L.A.

I dok je ovo odličan poslovni potez za Saru i Trevora, neki se pitaju koliko je ovo dobro za mlade fanove koji uzore ne bi trebalo da traže u izmišljenim likovima.

Mikelino lice je stvoreno kompjuterski, ali je telo očigledno stvarno pa ispada da je kompjutersko lice samo fotošopirano na telo stvarnog modela.

Ove nedoumice očigledno ne brinu oglašivače, kao što su Ugg i Samsung, koji su Miquelu već koristili u svojim kampanjama. A časopis Dazed joj je posao kolumnistkinje, zbog muzičke karijere i aktivističkih angažmana.

Startap Brud je stvorio još dva kompjuterska lika: Bermudu (virtuelnu plavušu) i Blavka (muški CGI model), koji je nazvan „mladim robotskim seks simbolom“.

Psiholog Majkl Beri u virtuelnim influenserima vidi veliki problem. Kaže da oni postavljaju nerealne i nedostižne ideale mladim ljudima:

„Videće savršene slike i misliti da je to nešto čemu treba da teže, ali šta god da učine, njihovi pokušaji će biti osuđeni na propast. Mislim da je to zabrinjavajuće, jer ne znamo ko stoji iza tih lažnih modela. Savetovao bih roditeljima da ne dopušte deci da prate virtuelne influensere.“

Mnogi će se složiti sa njim, jer ovaj trend zaista deluje pomalo jezivo. Dovoljno je, međutim, da se osvrnemo na profile mnogih stvarnih influensera i da se zapitamo koliko je toga što oni promovišu stvarno.

Izvor: Index.hr