DŽIN DVA PILOTA

Old Pilot’s Gin postao je najbolji džin na svetu tako što je osim zlatne medalje na IWSC (International Wine & Spirit Competition) osvojio i London Dry Category Trophy.

 

„Ma šta da vam kažem, doslovno sam skakao od sreće. Onda smo proverili još nekoliko puta na službenim stranicama jer nismo mogli da verujemo svojim očima. Pazi, mi smo osvojili trofej za najbolji gin na svetu! Ma, evo, još ne možemo da verujemo!“, podelio je svoje ushićenje Hrvoje Bušić, koji je uz Tomislava Anadolca najzaslužniji za sjajan uspeh Old Pilot’s Gina na prestižnom natjecanju IWSC u Londonu.

najbolji džin

Naime, spomenuti dvojac stoji iza jedinstvenog džina koji spada u London Dry kategoriju, a nedavno su saznali kako je njihov Old Pilot’s Gin proglašen najboljim na svetu tako što su osim zlatne medalje na IWSC-u (International Wine & Spirit Competition) osvojili London Dry Category Trophy (sve zlatne medalje ponovno ulaze u takmičenje i bira se najbolji od najboljih, a pobednik je samo jedan na svetu). Ovo je prvi put da na pomenutom takmičenju koje se održava od 1969. trofej u destilatima zauzima hrvatski proizvod.

Njihov uspeh je daleko od slučajnog. Iako su tek nešto više od godinu dana na tržištu, 2018. proglašeni su najboljim hrvatskim craft džinom dok su na ovogodišnjem San Francisco Spirits Competition dobili zlato. Pomenuta međunarodna takmičenja zaista su dva najvažnija na svetu, a najviša odličja zaslužena na istim afirmirala su brojne male destilerije.

Priča koja stoji iza Old Pilot´s Gina zaista je zanimljiva. Radi se o dvojici zaljubljenika u destilate i visine.

Hrvoje i Tomislav upoznali su se na akademiji za vojne pilote pre dvadesetak godina, a destilati su oduvek bila njihova strast. Budući da je trend džina krenuo da pokorava svet, ozbiljno su razmišljali o pokretanju vlastite destilerije i dobro da jesu, jer se danas mogu pohvaliti titulom najboljeg na svetu.

Destilerija simboličnog naslova „Duh u boci“ proizvodi craft džin koji je zvanično najbolji džin na svetu, a u potpunosti je hrvatski proizvod. Destilerija koristi lokalne aromate poput lišća maslina, borovnice iz Otočca, kadulju, lavandu, anđeliku i narandžinu koru.

Celokupni brending i vizuelni identitet delo je zagrebačkog Kofeina. Njihova mala, ali vrlo moderno opremljena destilerija opremljena je holandskom tehnologijom, što ne čudi, budući da je Hrvoje na edukaciju otišao u Holandiju gde je i postao sertifikovani destiler.

Izvor: Jutarnji.hr