HRANA BOJE SUNCA

Namirnice žute boje, naročito tokom leta, osvežavaju, podižu raspoloženje i podstiču dobro zdravlje. Mango, banana, ananas od voća ili kukuruz i paprika od povrća spadaju u takvu hranu.

 

Žutu boju uglavnom vežemo uz sunčevu svetlost, radost i leto. To je ujedno i boja inteligencije, kreativnosti i pozitivnih misli. Kada jedemo hranu žute boje, u nama se javlja upravo osećaj radosti. Odaberemo li pritom i zdrave žute namirnice, činimo sebi dvostruku korist.

namirnice žute boje

Psiholozi su saglasni da na žutu boju reagujemo pozitivno zbog prvih sećanja i podražaja iz detinjstva kao što je osećaj toplote na koži od sunčevih zraka, ali i činjenice da veliki broj kompanija koje proizvode igračke žutu uključuje u svoju paletu boja za kojom najčešće posežu.

Srećom, žute zdrave hrane ima u izobilju, naročito u letnjim mesecima. Zajedničko im je to što obiluju karotenoidima, utiču na zdravlje kose, kože, zuba i kostiju. Podstiču proizvodnju kolagena, a ujedno i uravnotežuju pH tela.

Evo koje konkretne namirnice žute boje treba uzeti u obzir i konzumirati tokom leta.

1. Mango

Egzotični mango idealan je sastojak letnjih voćnih salata, a u 130 grama te voćke nalazi se oko 23 grama šećera, što je znatno manje nego što sadrži bilo koja mlečna čokolada iste količine.

Mango osigurava i više od trećine preporučene dnevne količine vitamina A, što znači da pomaže u održavanju zdravlja očiju. Vrlo je bogat i kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, gvožđem, aminokiselinama, beta-karotenom i vlaknima, a ne nedostaje ni vitamina C i E. Kako plod postaje zreliji, povećava se količina šećera, ali i vitamina i hranljivih materija.

2. Banana

Jedna od namirnica koja se gotovo svakodnevno nalazi na jelovniku mnogih od nas jeste banana. Namirnica koja se koristi već više od osam hiljada godina, bogata je antioksidantima i dopaminom, koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja i degenerativnih bolesti.

Banane sadrže i veliku količinu kalijuma, elementa koji značajno može pomoći u borbi protiv osteoporoze, kao i sniziti blago povišeni krvni pritisak i pomoći u borbi s menstrualnim bolovima. Bogate su i vitaminima C i A, a jedna prosečna banana ima svega 110 kalorija, pa je idealna i za one koji paze na liniju.

3. Ananas

Sočno voće s visokim postotkom vode koje će nas hidrirati tokom toplih dana jeste ananas i on svakako spada u namirnice žute boje koje je poželjno konzumirati. Čak 87 odsto ananasa čini voda. Izvor je mnogih hranljivih materija, vitamina i minerala, uključujući bakar, kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan, vitamin C, vitamin B6 i vlakna.

U sebi sadrži enzim bromelain koji olakšava bolesti urinarnog trakta, podstiče probavu, podstiče nedovoljno lučenje želudačnog soka, a takođe olakšava bol u mišićima, pa je ananas dobro konzumirati i nakon napornih treninga.

4. Žuta paprika

Prvo povrće na našoj listi, ujedno i vrlo pogodno za dijetalne jelovnike jeste paprika. Jedna prosečna paprika sadrži 50 kalorija, vrlo malo masnoća i ugljenih hidrata, a njen najveći postotak, i to 90 odsto, čini voda.

Sve paprike u sebi sadrže kapsaicin koji im daje ljutinu, a upravo on ima i lekovito delovanje jer deluje antiseptički, a u probavnom sistemu sprečava razvoj bakterija i olakšava samu probavu. Ujedno je i prepuna vitamina C, i to mnogo više od limuna ili narandže. Osim što povoljno utiče na imunitet, on pomaže i boljoj apsorpciji gvožđa iz hrane.

5. Žuta šargarepa

Osim što je bogata karotenoidima, jedinjenjima koji podstiču proizvodnju melanina (pigmenta kože) i osiguravaju ujednačenu boju kože nakon sunčanja, šargarepa je bogata i vitaminima A i E.

Upravo su ti vitamini razlog zbog kog su nam kao deci često govorili da moramo jesti šargarepu za zdravlje očiju. Iako nas konzumacija šargarepe neće rešiti dioptrijskih naočara, vitamini E i A povoljno utiču na njihovo zdravlje: osiguravaju potrebnu vlagu koja služi za podmazivanje površine oka i njegov rad.

6. Limun

Često možemo čuti kako je dobro dan započeti čašom vode u koju dodamo limun. Da je to uistinu dobra ideja, potvrđuju i sva svojstva limuna. Naime, ovaj kiselkasti agrum prirodni je antibiotik koji štiti od bakterija i virusa. Znatno podiže imunitet, pozitivno utiče na jetru, snižava holesterol, a u kombinaciji sa spomenutom vodom pretvara se u pravog detoksikacijskog čarobnjaka.

7. Kukuruz

Ovih dana se ulicama širi miris pečenog kukuruza, pa slobodno uzmite poneki za jelo. Osim što je reč o žitarici bez glutena pa je bez problema mogu konzumirati i oni koji su netolerantni na taj sastojak, bogat je fosforom, kalijumom i magnezijumom, a obiluje i vlaknima, folnom kiselinom i vitaminom B1. Vrlo je lako probavljiv pa se preporučuje i onima koji pate od opstipacije, a dobra je vest i to da jedan prosečan klip kukuruza sadrži svega 100 kalorija.

Izvor: Zadovoljna.hr