ORIGINALNA IDEJA

Fizičar, egiptolog hobista i otac konzole za video igre Xbox Šejmus Blekli tvrdi da je uspeo da napravi hleb sa kvascem starim 4.500 godina, pronađenim u drevnim egipatskim ćupovima.

 

Šejmus Blekli, egiptolog amater i značajna ličnost industrije video igara, tvrdi da je u drevnim egipatskim pekarskim alatkama pronašao kvasac koji je preživeo sve do danas.

hleb sa kvascem

Blekli, jedna od najzanimljivijh ličnosti iz sveta računarskih igara, svoj veoma skup i redak hobi – egiptologiju – podigao je na veoma visok nivo i usput, možda, uspeo da rekreira isti onaj hleb sa kvascem, koji se delio radnicima na izgradnji egipatskih piramida.

U intervjuu za magazin Eater, Blekli objašnjava da nijedan korak nije radio bez pomoći akademskih ustanova i velikih muzeja, i da je kvalitetno dokumentovao svaki korak kako bi omogućio da njegov nalaz bude naučno verifikovan.

– Rekao sam ljudima u muzejima da sam zainteresovan za nedestruktivne metode prikupljanja uzoraka i počeo da tragam po kolekcijama. Tražio sam sledeće stvari – pivske vrčeve, kalupe za hleb i drevne vekne hleba – objašnjava Blekli i govori da je uveren da kvasac može da preživi 45 vekova, skriven u drevnim keramičkim vrčevima.

– Kvasac može da u hibernaciji i bez prisustva vode, preživi veoma dugo, kao uostalom i gotovo svaki mikrob. Kvasac je naročito otporan: eksperimentisalo se sa slanjem spora u kosmos, izlagane su vakuumu, i uvek su preživljavale. Mi smo zaključili sledeće: ako su neke spore zaostale negde u dubini porozne keramičke matrice od kojih su napravljeni alati za pravljenje hleba, ili čak u nekom nedopečenom hlebu iz tog vremena – Egipćani nisu koristili pećnice pa su neke vekne verovatno ostajale nepečene u sredini – da će ti mikrobi i dalje biti tu i da će biti spremni za oživljavanje – rekao je Blekli i objasnio da je razvio sofisticiranu metodu za izdvajanje mikroba iz drevnog posuđa bez kontaminacije savremenim plesnima, primenio je i potom prešao na pripremu testa i pečenje hleba:

– Pod sterilnim uslovima, dao sam ovom kvascu prvi obrok u više milenijuma. Koristio sam sterilizovano „ajnkorn“ brašno, koje je najprimitivnije brašno dostupno na tržištu, a veoma je kul to što se genetksi identična pšenica koristila i pre više hiljada godina. Kvasac se odmah razbudio, što me je potpuno iznenadilo: obično se, pri sakupljanju i aktiviranju divljeg kvasca, prvo dobija grozni crni mulj i tek posle nekoliko dana preovlada kvasac koji nam treba. Ovaj kvasac je već drugog dana bio potpuno upotrebljiv. Hranio sam ga nedelju dana jer sam želeo da prežive samo kvasci koji jedu „ajnkorn“ brašno. Uzorak je, ipak, bio kontaminiran na kraju nedelje, i samim tim i hleb koji sam ispekao, ali reći ću vam nešto: ovaj kvasac miriše potpuno drugačije nego bilo šta što sam video do sada. I ponašao se potpuno drugačije. Proizveo je mekano, izuzetno dobro podignuto, elastično testo od raži i ajnkorn brašna. Svaki pekar će vam reći da je to gotovo nemoguće sa starinskim žitom, da testo ne može da bude tako podignuto i mekano. A ovaj kvasac je to omogućio – objasnio je Blekli i rekao da mu je ambicija da, u saradnji sa velikim akademskim ustanovama, potvrdi svoj nalaz i, u slučaju uspeha, podeli sa celim svetom dar egipatskog hleba:

– Sledeća stanica je Berkli. Oni imaju kolekciju iz Starog kraljevstva, najstariju do koje možemo doći. Želimo da delimo ove nalaze sa svetom. Želimo da sačuvamo ovaj kvasac, želimo da pečemo sa njime, želimo da naučimo ljude da peku hleb kao Egipćani!

Izvor: Vinoifino.rs