VAŠA SOBA – VAŠE OGLEDALO

Soba u kojoj provodite vreme nije samo prostorija. To treba da bude odličje vašeg karaktera, oličenje vaših navika. Da bi soba to postala, potrebno je i posvetiti joj se.

 

Kao kada radimo na sopstvenom identititetu. Od sterilnih soba, koje imaju samo potrepštine kakve su krevet ili radni sto, do onih soba koje liče na muzeje i antikvarnice, dug je put. Taj put, to ste vi.

soba

Da biste sobu prilagodili svojim navikama i „naterali“ je da zaliči na vas, potrebno je da porazmislite o tome šta volite, koliko ste lenji i koliko često tu dolaze drugi ljudi. A ideje će onda same početi da naviru.

Mediteranske navike

Ukoliko ste ljubitelj mora, Mediterana, morskih motiva, onda postoji pregršt načina da svoju sobu tako oblikujete. Lule, mreže, kormilo, sidra, brodovi od drveta, slike sa brodovima i morem, mogu da budu samo osnova za vaše ulepšavanje na ovaj način. Knjige sa morskom tematikom takođe mogu krasiti vaše police, a boje zidova mogu da budu plave. Prugastoplavi motivi uvek dobro dođu da u svojoj sobi dobijete mirise morskih konoba ili mornarskih kabina.

Dečiji motivi

Svako u sebi, makar u najskrivenijim uglovima, čuva pomalo od deteta. Održati dete u sebi nije baš najlakše, kada pritisnu dnevne obaveze i kada svet odraslih pokuša da nas sunovrati u bezdan. Međutim, kada dođete kući, bili sami ili sa porodicom, možete uživati u tome da ste iznova dete. To ne znači da treba da budete infantilni i neodgovorni. To znači da sobu možete oslikati motivima iz bajki ili malog princa, obogatiti stripovima i knjigama za decu. Ukoliko imate malu decu, onda je to dobar izgovor da u svetu odraslih ne izgledate preterano čudno. Ako ih i nemate, zašto da ne izgledate čudno? Bolje biti dete nego biti zao čovek.

Vrata kao večita inspiracija

Zanimljivo je da su vrata, još od najranijih dana, uvek inspirativna za iscrtavanje, postere, farbanje. Sobna vrata mogu biti različitih boja i tekstura, a ukoliko želite da izađete izvan okvira, onda je dobro rešenje da ih oslikate motivima koji vas određuju. Za to je potrebno dobro ih pripremiti, ošmirglati neravnine i nabaviti dobru boju. Ukoliko niste vični ovakvim igrarijama, uvek možete naći nekog prijatelja slikara koji jedva čeka da svoju kreativnost prikaže na velikim formatima. Sobna vrata mogu da posluže kao platno, a slikari tu uvek vide mogućnost da prodube prostor i naprave trodimenzionalni prodor.

Knjige, knjige, knjige

Knjige uvek daju posebnu čar prostorima u kojima boravimo. Bez obzira na to da li se u sobi osamljujemo ili je delimo sa drugima, knjige nam osim za bogaćenje duha, ponekad služe i da skrenemo pažnju od svakodnevice. Dobro dizajnirane police sa pregradama u koje možete slagati publikacije značiće vam da se posle napornog dana odmorite. Kada vam u goste naiđe neko ko nije preterano pričljiv, moći će da se odmori i opusti uz razgledanje štiva. Savetujemo vam da popišete sve ono što posedujete na policama, kako biste svoju malu biblioteku dugo održali. Ako krenete da pozajmljujete knjige iz vaše kolekcije, postoji opcija da ne možete da im uhvatite glavu i rep. Knjige, katkad kao da imaju noge.