KONTROLA KALORIJA

Ako pokušavate da smršate, odličan saveznik može vam biti planiranje obroka. Ovaj postupak smanjiće vam, između ostalog, i vreme potrebno za pripremu obroka.

 

Pravilno planiranje obroka može vam pomoći da budete u kalorijskom deficitu potrebnom za gubitak kilograma, a da pritom vašem telu osigurate hranljive namirnice koje su mu potrebne za funkcionisanje i očuvanje zdravlja.

planiranje obroka

Osim toga, planiranje obroka pojednostaviće sam postupak pripreme obroka i uštedeće vam vreme.

Naravno, lakše je reći nego učiniti, zato u nastavku pročitajte nekoliko saveta koji bi vam mogli olakšati planiranje.

1. Kalorijski deficit stvarajte pomoću hranljivih namirnica

Svi planovi za mršavljenje imaju jednu zajedničku stvar. Morate pojesti manje kalorija nego što ih potrošite. Međutim, iako kalorijski deficit pomaže u gubitku kilograma, bez obzira na to kako do njega došli, ipak vam treba biti bitno šta i koliko jedete.

Zato bi dobar plan obroka trebao da sledi neke univerzalne kriterijume:

– neka vaše namirnice budu bogate proteinima i vlaknima
– ograničite unos procesuirane hrane i šećera
– u ishranu uključite raznovrsno voće i povrće

2. Izgled obroka

Kod izrade obroka u obzir uzmite gore navedene savete, a kad „slažete“ tanjir, započnite tako da trećinu do polovinu vašeg tanjira napunite povrćem bez skroba. Ono ima malo kalorija, a osiguraće vam vodu, vlakna i mnoge potrebne minerale i vitamine.

Zatim jednu četvrtinu do trećinu vašeg tanjira napunite namirnicama koje su bogate proteinima kao što su na primer meso, riba i tofu, a ostatak tanjira neka bude rezervisan za žitarice ili skrobno povrće, koji će vas obezbediti proteinima, vitaminima, mineralima i dodatnim vlaknima.

Glad između obroka utolite pomoću „grickalica“ koje su bogate proteinima i vlaknima. To može biti kriška jabuke s puterom od kikirikija, povrće ili grčki jogurt s voćem i orašastim plodovima.

3. Rad na održivosti plana

Mnogima se dogodi da krenu s nekim planom, ali čim naiđu na prvu prepreku, od njega odustanu. Međutim, postoje načini kako lakše slediti plan bez odustajanja.

Kod planiranja obroka bitno je da odaberete način koji se najbolje uklapa u vašu rutinu, a evo nekoliko saveta kako to učiniti:

– ubrzajte pripremu obroka: Postoji nekoliko načina na koje možete ubrzati pripremu obroka. Za početak držite se rutine i odaberite vreme u nedelji koje ćete iskoristiti za planiranje jela koja ćete kuvati u nedelji pred vama i odlazak po namirnice. U prodavnicu uvek odlazite s popisom namirnica, jer ćete na taj način smanjiti vreme kupovine, a ako odjednom kuvate više obroka, počnite s onim koji zahteva najviše vremena. Postoji i celi niz recepata za čiju je pripremu potrebno 20-ak minuta, tako da vam vreme ne sme biti izgovor.

– pravilno skladištite i zagrevajte obroke: Pravilno skladištenje obroka pomaže u očuvanju njihovog ukusa i umanjuje rizik od trovanja hranom. Bitno je da hranu temeljno skuvate, a odmrznute obroke pojedite u roku od 24 sata od odmrzavanja.

KORISNA STRATEGIJA

U svakom slučaju, planiranje obroka dobar je pomoćnik u skidanju kilograma, a može vam jednostavno uštedeti mnogo vremena. Takođe, planiranje obroka smanjiće verovatnost da vratite izgubljene kilograme i radi se o vrlo korisnoj strategiji za mršavljenje.

Izvor: Zadovoljna.hr