BOLJE SPREČITI

Vreme privatnosti je prošlo. Otkako je interneta. To je aksiom koji ne treba dokazivati. To je jednostavno tako.

 

U privatnom životu, porazmislite o tome kako da se zaštitite od delovanja onih koji mogu da zloupotrebe preteranu srdačnost društvenih mreža.

poslovni prostor

U poslovnom smislu, ukoliko radite posao koji je bitan i važan, makar malo bezbednosno zaštitite poslovni prostor. Tu ponajpre mislimo o poslu onih koji barataju skupljom opremom u prostoriji u kojoj rade, marketinškim stručnjacima, konsultantskim kućama itd. I naravno o ljudima čiji posao zavisi od povezanosti na Internet. U nastavku pišemo o izazovima koji mogu da vrebaju.

Zaštitite mrežu i obezbedite alternativu

Kojim god poslom da se bavite, a da na neki način ima veze sa internetom kao sredstvom, znajte da su mogući problemi raznih vrsta, počev od hakera, do nekih slučajnih tehničkih problema. Zaštitite svoju konekciju nekim od uređaja i rutera koji su bolji, a pomoću UPS-a obezbedite i nesmetan protok struje čak i ako dođe do kvara na mreži. Što se tiče generatora struje, preporučujemo vam da nabavite neki od agregata koji rade na gorivo, kako biste u slučaju nestanka struje mogli blagovremeno da reagujete.

Alarm i sigurnosna vrata

Ukoliko smatrate da postoji rizik da vam neko obije službene prostorije i odnese vredan inventar, sigurnosna vrata jedan su od koraka koji treba preduzeti. Vrata sa posebnim načinima otključavanja kakve su kartice ili otisak prsta su dobro rešenje, ali nisu dovoljna bez alarma. Alarm i sigurnosne kamere mogu da vam pomognu da brže reagujete ili da brže reaguje obezbeđenje. Kada smo već kod obezbeđenja, preporučujemo vam da se umrežite sa nekim od kuća koje obezbeđuju poslovne prostore, i da istaknete logo agencije, kao i natpis da je kuća pod video nadzorom. To ume da odvrati provalnike. Nažalost, ne reaguju baš svi na to.

Aplikacije za razoružavanje alarma

Danas postoji mogućnost da svoje kamere i bezbedonosni sistem povežete sa telefonom. Ovde postoji visok nivo zaštite, pa ćete moći da sa svog telefona „naoružavate“ i „razoružavate“ alarm i tako zaštitite svoj poslovni prostor. Sistem alarma je praćen i iz kompanije koja obezbeđuje, ali treba imati u vidu i moguće zloupotrebe u ovim sistemima. Zbog toga je potrebno da odaberete agenciju koja će sigurno dati sve od sebe da vas zaštiti.

Zaštita od požara

Iako se ne dešava baš toliko često da u poslovnim prostorima izbiju požari, nikada se ne zna. Danas i zakonski morate obezbediti protivpožarne aparate, ali je na vama da ih kontrolišete i da vodite računa o tome koliko se redovno kontroliše njihova ispravnost. Naime, na šest meseci bi trebalo proveravati uređaje za gašenje požara, pritisak, stanje boca. Može se dogoditi da boce ne budu u punoj snazi onda kada je potrebno, pa da umesto male intervencije na vatri imate ozbiljan problem i katastrofalnu štetu. Zbog toga uvek obraćajte pažnju na prevenciju, a ne na saniranje posledica.