GLAVNI KORACI

Svako se u životu, pre ili kasnije, uhvati u koštac sa najizazovnijim poslom kada je u pitanju stan ili dom. Renovirati stan podrazumeva brojne korake, pa se iz finansijskih razloga ne dešava da u celokupno renoviranje krenemo od jednom.

 

Ipak, da bi se dogodilo da stan renovirate po svojoj meri, potrebno je dobro isplanirati korake koje treba preduzeti.

Renoviranje stana

Renoviranje stana je, zapamtite, veoma stresan posao, pa zbog toga morate biti dobro organizovani, strpljivi i makar za nekoliko procenata punijeg novčanika.

Krečenje

Krečenje naizgled predstavlja jedan od poslova koji ne oduzima puno resursa i vremena. Međutim, pitanje je da li se u ovaj posao upuštate samo da biste promenili boju stana ili želite da promenite sve neravnine, izgletujete rupe i izfazonirate zidove. Ukoliko odlučite da ovaj posao prepustite moleru, onda ćete sigurno imati period koji podrazumeva lom u stanu koji ne zavisi od vas. Ako sami krenete u posao, lom će svakako biti prisutan, ali ćete ga sami diktirati. Kako god, ovo će vam oduzeti od nekoliko dana do jedne sedmice. Dobri valjci, cediljke za poludisperziju, mešalica za toniranje boje, merdevine, mušeme – sve će to zameniti sklad u stanu. Ali ćete na koncu imati osvežen stan što vam je i bio cilj.

Menjanje stolarije

Možda jedan od najbučnijih i najdosadnijih, ali veoma korisnih poslova kada je renoviranje stana u pitanju predstavlja menjanje stolarije. S obizrom na dotrajalu stolariju koja je od drveta i koja poprilično guši naš dom lošom izolacijom, pa u vruće dane bude prevruće, a zimi prehladno, ponekad je potrebno razmišljati perspektivno. PVC stolarija je definitivno odličan način da vam energetska efikasnost u stanu poraste. S tim u vezi, nećete morati da trošite grejanje ili hlađenje na prostor ispred kuće, već će sva energija uz dobro dihtovanje PVC stolarije ostajati u domu. Ipak, moraćete da napomenete komšijama da ćete da skidate stolariju, jer to ume da napravi popriličnu buku. Kada dođe vreme za čišćenje loma, i u tome ćete imati malo posla. No, kada sve prođe, osvanuće lepi beli prozori i vrata, koji će vam u budućnosti smanjivati troškove.

Finese u kuhinji

Kuhinja je jedno od mesta koje kod renoviranja stana definitivno utiče na sveukupni utisak u stanu. Renovirana kuhinja podrazumeva menjanje radnih površina, kao i visećih elemenata. Uz krečenje, definitivno ovakva kuhinja izgleda sveže i lepše, pa nekada deluje da ste renovirali čitav stan. Imajte na umu da će i ova finesa da utiče na vaše strpljenje, jer montiranje visećih elemenata nije baš jednostavno.

Poneko se odluči da kuhinju renovira tako što će na zidu napraviti kafanski šuber ili prepraviti zid u šank. Ukoliko se odlučite za ovakve korekcije, koje istina nisu preskupe, potrebno je da konsultujete arhitektu ili makar nekoga ko ima iskustva. Da se ne bi dogodilo da krenete u rušenje nosećih stubova ili pravite korekcije kod kojih će biti „skuplja dara nego mera“. Bilo koja korekcija na domu, kao što smo rekli, uvek odnese nešto više novca nego što je bilo na papiru, pa stoga budite spremni i na neplanirane troškove jer kako kaže Marfi – sve što može da krene po zlu, krenuće.