DUBOKI ZARON

Rivalstvo dva velika ronioca koji su promovisali ronjenje na dah je bio uzor za francuski film Veliko plavetnilo. Koliko iznosi svetski rekord u ronjenju na dah?

 

Da je čovek zaista pobedio sebe govori i rekord ronjenja na dah.

Preporučujem svima remek delo Lika Besona i njegov prvi film na engleskom jeziku Veliko Plavetnilo (The Big Blue) iz 1988. godine, kultno ostvarenje o roniocima na dah koji pomeraju granice mogućeg u osvajanju morskih dubina.

Ronioci Ronjenje na dah i film Veliko plavetnilo

Film koji obrađuje teme posvećenosti, ljubavi, dokazivanja i takmičenja, kako protiv drugih tako i protiv samog sebe, sniman na atraktivnim lokacijama Italije i Grčke.

Inače film Veliko plavetnilo je inspirisan stvarnim ličnostima.

Enco Majorkino prijateljsko rivalstvo s Žakom Majolom inspirisalo je film, koji je bio jako popularan u tadašnjoj Jugoslaviji.

Njih dvojica su se takmičili u obaranju rekorda u ronjenju na dah od 1966. godine. I gotovo su jedan drugoga vukli preko granica mogućeg.

Kada su 1970. godine došli do 73 metra, Međunarodna federacija je procenila da je ta dubina previše opasna i odbila je da priznaje dalje rekorde.

Italijanski mediji, koji su Majorku zvali „gospodarem dubine“, javili su da je on sa svojih 57 godina ronio do 101 metra.

Na kraju su obojica stigli do dubine od fantastičnih 115 metara!

Što je ujedno i svetski rekord.

Žak Majol je preminuo 2001. godine.

Posle penzionisanja iz takmičarskog ronjenja, Enco Majorka se posvetio očuvanju morske okoline. On je izjavio da je odustao od lovljenja riba harpunom kada je osetio puls jedne ribe koju je pokušavao da uhvati.

„Dao sam sve od sebe, ali se riba jednostavno borila da preživi“, rekao je Majorka u jednom intervjuu iz 2014. godine.

On je preminuo 2016. u 85. godini.

Radioaktivni komarac FB strana