TAVA SA PILETINOM I PEČURKAMA

Ako se uzme u obzir šta sve ide u ovaj specijalitet, onda nije teško pretpostaviti da je tava sa piletinom i pečurkama preukusno jelo. Naravno, nema nijednog razloga da sve ostane samo na pretpostavci…

tava sa piletinom

Sastojci:

1 pile od 1,5 kilograma
600 grama seckanih mariniranih šampinjona
300 grama krugova šunkarice
400 grama kačkavalja
200 mililitara kisele pavlake
3 jaja
2 kašike zrna kapara
10 maslina
ulje
so i mleveni crni biber

Način pripreme:

Pile isečemo na parčad i stavimo u šerpu sa provrelom i posoljenom vodom da se kuvaju. Masline isečemo na parčad. Kiselu pavlaku izmutimo žicom za mućenje. Dodamo 3 jajeta i mešamo dok se pavlaka i jaja ne sjedine. Skuvanom mesu odstranimo kosti.

Keramičku posudu za pečenje poprskamo uljem. U posudu nanesemo polovinu pilećeg mesa. Na meso nanesemo polovinu isečenih maslina i zrna kapara. Zatim nanesemo polovinu šampinjona. Na šampinjone krupno izrendamo polovinu kačkavalja. Prekrijemo krugovima šunkarice. Na šunkaricu nanesemo preostalu piletinu, krugove šunkarice, zrna kapara i parčad maslina. Preostali kačkavalj isečemo na tanku parčad i poređamo u posudu. Prelijemo mešavinom pavlake i jaja.

Pečemo 45 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, posle čega se piletina sa pečurkama može iseći na parčad. Po ukusu, jelo možemo preliti kečapom.

Prijatno!