U ČAST SAMOSTALNOSTI SPC

Pobednik ovogodišnjeg „Bizantfesta“, jedinog svetskog onlajn festivala pravoslavnog filma, jeste „Tron Svetog Save“ četrnaestogodišnjeg režisera iz Srbije Jakova Popova. Film je posvećen 800-godišnjici autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, a mladi reditelj uradio ga je uz pomoć roditelja i četvoro braće i sestara.

 

Festival je osnovao Kris Vlahonasios, Australijanac grčkog porekla, koji se trudi da svetu predstavi značaj pravoslavnog filma. U uži izbor ovogodišnjeg takmičenja ušli su autori iz Australije, Grčke, Kanade, SAD, Gruzije, Rumunije i Srbije, a publika je mogla da ih vidi u parohijama u Australiji, SAD i u Srbiji.

tron svetog save

Pobednik, mladi autor iz Srbije, žiri je oduševio pre svega plastičnom animacijom od plastelina, tehnikom koja je u vremenu buma kompjuterske animacije gotovo zaboravljena.

Četrnaestogodišnji Jakov Popov imao je priliku da radi najjednostavniju kompjutersku 2D animaciju, a planira da se oproba i u komplikovanijim poduhvatima. „Time ću se sigurno baviti u budućnosti, ali ’stop-moušn‘ je svakako zanimljiviji“, kaže mladi reditelj.

„Snimanje figura od plastelina ili od kolaž tehnike mnogo je zabavnije i bolje je njih praviti; bolje je da držiš u rukama svoju tvorevinu, nego kad crtaš na kompjuteru i pomeraš njime. Uopšte nije isto“, objašnjava ovaj dečak-umetnik.

Iza sjajnog kratkog filma o životu Svetog Save i o stvaranju Srpske pravoslavne crkve zapravo stoji cela mnogobrojna porodica Popov, jedinstvena po tome što se animacijom bavi u svom studiju „Dom animacije“.

Festival ”Pokrov”, Kijev, Ukrajina, 2018. godine – Jakov i mama Zlata potpisali su film „U početku beše slovo“ o Svetim Ćirilu i Metodiju, koji je osvojio prvo mesto.

„Kada osmislimo film, svi dajemo ideje i neka dobra rešenja, a onda ja to razradim u priču, dodam neke svoje ideje i stavim sve na papir. Koristim, naravno, i njihove ideje. Ima i nekih rešenja o kojima zajednički pričamo, da li može ovako ili onako“, kaže Jakov, koji na jesen polazi u prvi razred Karlovačke gimnazije.

Film je delimično nastao na radionicama u okviru pravoslavne veronauke i časova srpskog jezika pri hramu Svetih Ćirila i Metodija u Ljubljani. Glava porodice, Serjoža Popov, bavi se ikonopisanjem, pa otud i veliko interesovanje dece za ovu tematiku. Scenario je napisala mama Zlata.

„Supruga i ja i naših petoro dece – svi radimo u tom studiju. Pošto su im uzrasti različiti, kao i interesovanja, onda dvoje najmlađih od plastelina prave figure ili pozadine; Sara je naša druga po starini ćerka, ona radi montažu zajedno sa mnom. Jakov radi modelovanje, a on nam je i glavni animator i reditelj“, objašnjava otac nagrađenog autora.

Prvo mesto na „Bizantfestivalu“ samo je jedna od nagrada koju je osvojila ova kreativna porodica iz Sremskih Karlovaca.

Na prestižnom ruskom festivalu „Bronzani vitez“, održanom u maju u Tomsku, sva tri filma ove neobične porodične manufakture su nagrađena. Prvu nagradu u kategoriji „Najbolji animirani film“ dobio je film „Deca Svetom Savi“. Drugu nagradu u kategoriji „Planeta Detinjstvo“ dobio je film „Kisunja i Krisunja“, koji je takođe režirao Jakov. Osvojili su i drugu nagradu u kategoriji „Najbolji film na temu međunarodnih odnosa i jedinstva“ sa filmom „Pravo na pravoslavlje“, koji je rađen na radionicama u Istočnom Sarajevu.

Na „Pokrovu“ u Kijevu prošle godine predstavili su film koji su takođe radili u Ljubljani, o Svetom Čirilu i Metodiju – „U početku beše slovo“, koji su rediteljski potpisali Jakov i mama Zlata. Osvojili su prvo mesto.

Umetnička dela porodice Popov redovno bez daha ostavljaju i gledaoce i žiri festivala u Jaroslavlju, a nadaju se da će uskoro u Sremskim Karlovcima ugostiti najmlađe animatore iz Rusije. Bave se i izdavaštvom – štampaju knjige za decu.

Film „Tron Svetog Save“ nastao je u projektu koji je finansiralo Ministarstvo za dijasporu. Sada putuje po festivalima, a na internetu svako može da ga vidi, što i jeste cilj projekta. Bilo bi korisno da ga podrži i Ministarstvo prosvete, jer je njegova tematika izuzetno važna za očuvanje naše duhovnosti i tradicije, a namenjen je svim uzrastima dece.

Izvor: Sputnjik