NEZABORAVNA ZLATA

Spomenik Zlati Petković, popularnoj srpskoj i jugoslovenskoj glumici, otkriven je u njenom rodnom gradu Svrljigu.

 

U gradskom parku u Svrljigu otkriven je spomenik poznatoj jugoslovenskoj glumici Zlati Petković.

spomenik zlati petković

Uz prisustvo velikog broja Svrljižana spomenik su otkrili Zlatini sinovi Gvozden i Andrej.

Sekretar Ministarstva kulture Aleksandar Gajović izjavio je da “Zlata nikada neće biti otpisana”, aludirajući na popularnu seriju Otpisani u kojoj je ova glumica igrala Mariju.

Ovde sam kao veliki prijatelj Zlatine porodice, ali i kao njen veliki prijatelj – rekao je Gajović.

Direktor Centra za turizam, kulturu i sport Miroslav Marković ovom prilikom rekao je da će, kada se forimira zaseban Centar za kulturu, ova ustanova nositi glumičino ime.

Otkrivanju je prisustvovao i Zlatin suprgug Aleksandar Sanja Ilić, poznati kompozitor, frontmen Balkanike. Ilić inače često boravi u Svrljigu i od 2013. godine je počasni građanin ovog mesta, a povelju je dobio za rad na promociji svrljiškog kraja i zalaganju za očuvanje etno-kulturološke baštine.

Zlata Petković rođena je Svrljižanka. Prvu ulogu ostvarila je u filmu Milana Jelića Bubašinter, nakon učestvovanja na izboru za najlepšu tinejdžerku u Tokiju 1970. godine.

Akademiju dramskih umetnosti završila je 1976. godine, u klasi sa Bogdanom Diklićem, Ljiljanom Stjepanović, Snežanom Savić, Ivicom Klemenc, Radošem Bajićem i Larazom Ristovskim.

Petkovićeva se smatra za jednu od najlepših jugoslovenskih glumica, a ostaće zapamćena po ulogama u serijama Povratak otpisanih, Grlom u jagode, Selo gori, a baba se češlja i filmu Bravo maestro, kao i mnogobrojnim pozorišnim ulogama.

Bila je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1982. godine. Preminula je decembra 2012. godine nakon moždanog udara.