ATOMIK

Votka iz Černobilja po imenu Atomik napravljena je od strane britanskih naučnika u nameri da se pomogne obnova poljoprivrede u regionu pogođenom posledicama atomske katastrofe.

 

Da li biste pili votku napravljenu u Černobilju?

votka iz černobilja

Piće po imenu ATOMIK votka podseća na proizvod iz postapokaliptičkih video igara kao što su S.T.A.L.K.E.R ili Fallout i već je zainteresovalo ceo svet, naravno nošeno na talasu ogromne popularnosti serije Černobilj. A pri tome je i potpuno bezbedno za piće, tvrde njegovi tvorci.

Votka iz Černobilja ATOMIK napravljena je na Univerzitetu u Portsmautu u Velikoj Britaniji, u nadi da će skrenuti pažnju sveta na region u blizini nekadašnje nuklearne elektrane u Černobilju. U širokom pojasu oko same zabranjene zone grada Pripjata danas žive ljudi koji se odavno ne bore sa posledicama radijacije, već sa imidžom ovog regiona koji važi za kontaminiranu zonu, iako to, trideset tri godine kasnije, odavno nije slučaj. Poljoprivreda u ovom kraju još uvek je uglavnom zabranjena, a britanski istraživači nadaju se da će njihova votka, dobijena od žita i vode iz ove zone, doprineti donošenju odluke da se u ove zaboravljene krajeve vrati život.

Naučnici su, predstavivši ovu neobičnu votku, ujedno predstavili i rezultate trogodišnje studije tla i vode u okolini Černobilja. Utvrdili su da se u žitu koje raste u ovom kraju mogu pronaći tragovi radijacije koji su tik iznad, izuzetno konzervativne, ukrajinske granice od 20 bekerela po kilogramu, kao i da se posle destilacije nivo radijacije smanjuje na nivo prirodnog zračenja. Voda koju su koristili dobijena je iz prirodnog rezervoara duboko ispod grada Černobilja, deset kilometara od nuklearnog reaktora. U ovoj vodi uopšte nisu pronađeni tragovi kontaminacije, i njen nivo zračenja odgovara prirodnoj radijaciji tog regiona.

Vođa projekt, Džim Smit, kaže da je vreme da ovaj kraj oživi.

– Mnoge napuštene zone mogu da ponovo postanu žitnice, bez potrebe za destilacijom. A mi smo ovim proizvodom želeli da podržimo ekonomiju naselja oko zabranjene zone, u kojima radijacija danas više ne predstavlja značajan rizik po zdravlje – rekao je.

Votka još uvek nije u slobodnoj prodaji, a prodavaće se, pre svega, turistima koji posećuju Černobilj.

Izvor: Vinoifino.rs