LAGANO REKREACIJSKO TRČANJE

Redovno džogiranje najbolji je tip vežbanja za sprečavanje gojaznosti, utrvrdila je jedna kineska studija objavljena u časopisu PLOS Genetics.

 

Neki lekari često podsećaju i podstiču svoje pacijente da više vežbaju i jedu manje kako bi održali zdravu telesnu težinu, a istraživači u Kini sada su otkrili i pet vrsta vežbanja koje su najučinkovitije u pomaganju ljudima koji su skloni gojaznosti i koji žele da izbegnu debljanje.

džogiranje

Prema studiji objavljenoj u časopisu PLOS Genetics, redovno džogiranje najbolja je vrsta vežbanja za sprečavanje gojaznosti, odnosno izbegavanje nepotrebnog debljanja.

Preostale četiri vežbe koje su ušle u top 5 su planinarenje, hodanje, određene vrste plesa i joga.

Istraživači su do ovih zaključaka došli nakon što su zamolili 18.424 odraslih osoba u Kini, starosti od 30 do 70 godina, da beleže svoje rutine vežbanja, a potom su dnevnike vežbanja uporedili sa genetikom pojedinaca.

Iako je moguće da se ta otkrića ne mogu preslikati na druge rasne grupe, i dalje vredi dobro poznata činjenica da je fizička aktivnost odlična u borbi s gojaznošću.

Istraživači su prilikom provođenja studije koristili pet različitih mera za merenje gojaznosti, uključujući indeks telesne mase, postotak masnoće i mere struka i bokova kako bi utvrdili koje su vežbe najučinkovite u sprečavanju debljine. Većina ranijih istraživanja bavila se isključivo indeksom telesne mase i samo taj kriterijum uzimala u obzir.

Krenite polako!

Ako želite da džogiranje, aktivnost koja je zauzela prvo mesto u pomenutom istraživanju, postane deo vašeg života, bitno je da sa njom krenete polako i postepeno.

Prema rečima ličnog fitnes trenera Roberta Herbsta, osobe koje žele da počnu sa džogiranjem treba stalno da napreduju tako što će najpre krenuti sa hodanjem, ali da, uz to, u život uvedu i treninge snage kako bi izgradili mišiće nogu.

Na početku kombinujte džogiranje i hodanje brzinom na kojoj se osećate ugodno. Pokušajte s intervalima koji uključuju tri minute džogiranja odnosno laganog trčanja, nakon kojih sledi 30 sekundi hoda. Bitno je da se zadržite u zoni niskih srčanih otkucaja.

Izvor: Zadovoljna.hr