Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Zdravlje

Zašto je džogiranje najbolja fizička aktivnost za ljude sklone gojenju?

LAGANO REKREACIJSKO TRČANJE

Redovno džogiranje najbolji je tip vežbanja za sprečavanje gojaznosti, utrvrdila je jedna kineska studija objavljena u časopisu PLOS Genetics.

 

Neki lekari često podsećaju i podstiču svoje pacijente da više vežbaju i jedu manje kako bi održali zdravu telesnu težinu, a istraživači u Kini sada su otkrili i pet vrsta vežbanja koje su najučinkovitije u pomaganju ljudima koji su skloni gojaznosti i koji žele da izbegnu debljanje.

džogiranje

Prema studiji objavljenoj u časopisu PLOS Genetics, redovno džogiranje najbolja je vrsta vežbanja za sprečavanje gojaznosti, odnosno izbegavanje nepotrebnog debljanja.

Preostale četiri vežbe koje su ušle u top 5 su planinarenje, hodanje, određene vrste plesa i joga.

Istraživači su do ovih zaključaka došli nakon što su zamolili 18.424 odraslih osoba u Kini, starosti od 30 do 70 godina, da beleže svoje rutine vežbanja, a potom su dnevnike vežbanja uporedili sa genetikom pojedinaca.

Iako je moguće da se ta otkrića ne mogu preslikati na druge rasne grupe, i dalje vredi dobro poznata činjenica da je fizička aktivnost odlična u borbi s gojaznošću.

Istraživači su prilikom provođenja studije koristili pet različitih mera za merenje gojaznosti, uključujući indeks telesne mase, postotak masnoće i mere struka i bokova kako bi utvrdili koje su vežbe najučinkovite u sprečavanju debljine. Većina ranijih istraživanja bavila se isključivo indeksom telesne mase i samo taj kriterijum uzimala u obzir.

Krenite polako!

Ako želite da džogiranje, aktivnost koja je zauzela prvo mesto u pomenutom istraživanju, postane deo vašeg života, bitno je da sa njom krenete polako i postepeno.

Prema rečima ličnog fitnes trenera Roberta Herbsta, osobe koje žele da počnu sa džogiranjem treba stalno da napreduju tako što će najpre krenuti sa hodanjem, ali da, uz to, u život uvedu i treninge snage kako bi izgradili mišiće nogu.

Na početku kombinujte džogiranje i hodanje brzinom na kojoj se osećate ugodno. Pokušajte s intervalima koji uključuju tri minute džogiranja odnosno laganog trčanja, nakon kojih sledi 30 sekundi hoda. Bitno je da se zadržite u zoni niskih srčanih otkucaja.

Izvor: Zadovoljna.hr

Ostavite komentar

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280