POJAVE KOJE SE NE IGNORIŠU

Svaka žena trebalo bi jednom nedeljno da uradi samopregled grudi, uključujući i bradavice, kako bi na vreme uočila moguće promene u izgledu grudi i bradavica.

 

Donosimo sedam činjenica koje o bradavicama koje bi trebalo da zna svaka žena.

bradavice

1. POJAVE na bradavicama koje ne smete da ignorišete:

– krv
– iscedak
– promene koje ne prolaze poput npr. mrlja
– abnormalne kvržice
– čudan miris
– neuobičajena bol

2. AREOLA okružuje bradavicu i kod svake žene je drugačijeg oblika, veličine i teksture. Sitne kvržice na areoli sasvim su normalne i njihova veličina i broj mogu varirati zavisno od temperature i količine vlage. Broj kvržica može se menjati, ali ako primetite novu kvržicu koja ne prolazi, posetite lekara.

Boja areole može da se promeni tokom trudnoće kada obično potamni. Ova pojava je potpuno normalna, kao i to da bradavice trajno ostanu tamnije.

3. DLAČICE NA BRADAVICI normalna su pojava i počnu da rastu tokom puberteta. Međutim, na povećani rast dlačica treba obratiti pažnju jer to može da upućuje na zdravstveni problem poput sindroma policističnih jajnika. Takođe, u redu je odstraniti dlačice na bradavici. Najbolji način da to uradite, a da ne iziritirate ili oštetite osetljivu kožu bradavice, jeste da dlačice počupate pincetom.

BioBalsam krema za apsces rane fisure fistule opekotine

4. SVRAB NA BRADAVICI I OKO NJE može upućivati na druge zdravstvene probleme, ali najčešće nije reč ni o čemu ozbiljnom. Uzrok svraba može biti i sredstvo za tuširanje ili grudnjak. Ako svrab ne prolazi ili je popraćen boli i/ili iscetkom iz bradavice, posetite lekara.

5. TOKOM MENSTRUACIJE normalno je da su bradavice bolne i osetljivije na dodir, a nivo osetljivosti zavisi od žene do žene. Ako povećana osetljivost bradavica ne prođe nakon menstruacije, obratite se lekaru.

6. DOK DOJITE, normalno je osetiti bol ili nelagodu. Kako biste smirili bolne grudi i bradavice, mogu pomoći umirujući losioni i paracetamol. Vrlo je važno da tokom dojenja nosite grudnjak koji će odgovarati veličini i obliku grudi u to vreme. Dobra podrška tokom dana pomoći će da vas grudi manje bole dok dojite.

7. U MENOPAUZI je normalno da su bradavice suvlje i da se na njima pojave sitne pukotine, jer koža gubi elastičnost zbog smanjenja estrogena. Zato negujte bradavice hidratantnom kremom i mažite ih nežnim pokretima. Međutim, menopauza ne mora da bude jedini uzrok suvoće bradavica i ako vas to brine, potražite pomoć lekara.

Izvor: Zadovoljna.hr