ELIKSIR IZ ESENCIJE

Sok aloja vere dolazi iz istoimene biljke, sočne vrste iz roda Aloe. Listovi ove biljke sadrže veoma gust gel koji se, pomešan s vodom, pretvara u sok koji može ponuditi brojne blagodeti zdravlju.

 

Ako se saberu sve mogućnosti koje pruža sok aloja vere, mogu se izdvojiti 9 zdravstvenih koristi ove magične materije.

sok aloja vere

1) Obezbeđuje različite hranjive sastojke

Sok aloja vere sadrži esencijalne hranljive sastojke, poput vitamina B, C, E i folne kiseline. Takođe sadrži male količine brojnih minerala kao što su kalcijum, hrom, bakar, magnezijum, mangan, kalijum, selen, natrijum i cink.

2) Alkalizuje vaše telo

Kada telo ima kiseli pH, stvara se pogodno okruženje za razvoj bakterija. Pijenje soka od aloja vere alkaliziraće organizam, što pomaže u sprečavanju nastanka mnogih bolesti.

3) Održava hidrataciju

Biljka aloja vera je bogata vodom, pa je ispijanje njenog soka odličan način za sprečavanje dehidracije. Ostati hidriranim važno je za vaše telo da bi izbacilo nečistoće iz organizma. Takođe je ova biljka dobra za bubrege i jetru, jer su ti organi uglavnom odgovorni za detoksikaciju krvi i proizvodnju urina.

4) Pojačava funkciju jetre

Kao što je već pomenuto, jetra je odgovorna za detoksikaciju, pa zato pijenje soka od aloja vere može podstaći bolji rad jetre.

5) Ublažava zatvor

Sok aloja vere je odličan za zatvor. Pijenje ovog soka pomaže povećavanju vode u crevima, što podstiče peristaltiku kako bi vam pomoglo da normalno prođete stolicu. Ako često imate zatvor, pokušajte da dodate sok aloja vere u ishranu. Pored toga, aloja pomaže u normalizaciji korisnih bakterija u vašim crevima, što održava crevnu floru zdravom i uravnoteženom.

6) Poboljšava varenje

Pijenje ovog soka ima koristi za varenje. Aloja vera sadrži enzime koji pomažu razgradnji šećera i masti i održavaju vašu probavu bez smetnje. Aloja takođe može smanjiti upalu u stomaku i crevima, a takođe može biti korisna za ljude sa sindromom iritabilnog creva i drugim upalnim crevnim poremećajima.

7) Olakšava gorušicu

Ispijanje soka od aloje može vam olakšati žgaravicu. Jedinjenja iz aloje pomažu u regulisanju izlučivanja želudačne kiseline. Ovo može biti korisno za lečenje čira na želucu i sprečavanje njegovog rasta.

8) Podstiče zdravlje kože

Hidrirajući efekat soka od aloja vere takođe podržava i zdravlje kože. Pijenje ovog soka može pomoći smanjenju učestalosti i pojave akni, kao i kožnim stanjima poput dermatitisa i psorijaze. Antioksidanti i vitamini iz aloje štite kožu. Biljka neutrališe efekte UV zračenja, popravlja kožu od postojećih UV oštećenja i pomaže u sprečavanju nastanka sitnih linija i bora.

9) Lice i kosa

Sok od aloja vere se takođe može koristiti i na drugi način osim pijenja. Možete ga koristiti kao prajmer za šminku, sredstvo za uklanjanje šminke, sredstvo za umirivanje posledica od sunčanja, lagano hidratantno sredstvo i tretman za nadraženo vlasište.