VREMEŠNA KRČMA

U gostionicu Al Brindisi u Ferari svraćali su Ticijan, Benvenuto Čelini i Torkvato Taso, a u stančiću iznad nje spavao je genijalni naučnik Nikola Kopernik.

 

Zamislite da sedite u vinskom baru u kome su uživali Ticijan, Benvenuto Čelini, Torkvato Taso, i na čijem je spratu živeo Nikola Kopernik!

al brindisi

Ovo mesto zaista postoji a pri tome danas nije ni velika turistička atrakcija niti muzej, već aktivan i nimalo luksuzan vinski bar u italijanskom gradu Ferara.

Enoteka, ili vinski bar, Al Brindisi u istorijskim knjigama pominje se od 1435. godine i ta je godina navedena u Ginisovoj knjizi rekorda, ali istoričari tvrde da je u to vreme Al Brindisi već bio drevan i čuveni lokal u kome se okupljala gradska elita. Po nekim tumačenjima, Al Brindisi osnovan je u dvanaestom veku kako bi gostio veoma dobro plaćene radnike koji su zidali obližnju katedralu.

Na vrhuncu slave, u ovom lokalu su pesnici Ludoviko Ariosto i Torkvado Taso priređivali okupljanja slobodoumnih umetnika i njihovih mecena, naravno uz potoke vina, a veliki naučnik Nilkola Kopernik je tokom studija živeo u stančiću iznad gostionice.

Ime lokala je relativno novog porekla, a originalni naziv je daleko arhaičniji Hosteria del Chiuchiolino, što se može uslovno prevesti kao „Gostionica kod male pijanice“.

Šta ovaj lokal nudi ljubiteljima vina? Veoma solidnu lokalnu i međunarodnu ponudu. U vinskoj listi su stotine italijanskih i internacionalnih etiketa, a na čašu se u svakom trenutku može poručiti dvanaestak vina, mahom iz regije Emilija-Romanja. Neki od aduta lokala su penušavac Lambrusco poslužen sa lokalnim sirom i šunkom, ili specijalitetom iz Ferare – ravioli sa bundevom, puterom i i žalfijom. Cene su prosečne, jela prava domaća, izbor vina prilagođen lokalnom ukusu, a konobari pomalo drski: ovo, da ponovimo, nije prvorazredna turistička atrakcija, već pomalo skriveni lokal u kome i dalje živi duh renesansne Italije.

Izvor: Vinoifino.rs