MG UMIRUJE BOLOVE 

Ako tražite prirodan način koji efikasno ublažava bolne i iscrpljujuće simptome koje nosi fibromijalgija, onda je to uzimanje dodataka ishrani u vidu magnezijuma.

 

Fibromijalgija predstavlja oboljenje koje napada veću površinu tela, odnosno vanzglobne strukture. Bolovi se najčešće ispoljavaju oko osovinskog skeleta.

fibromijalgija

Iako se fibromijalgija javlja u različitim životnim dobima, najveći broj ljudi, pretežno žena, oboljeva u vreme menopauze, što se vezuje za hormonske promene. Bolest se manifestuje brojnim simptomima, a najčešće slabo definisanim bolovima oko kičme, kolena, kukova, i to u dubini tkiva.

Iako osnovni uzrok fibromijalgije i dan danas ostaje nejasan, neki stručnjaci sugerišu da visoki nivo fizičkog i fiziološkog stresa može povećati rizik od razvoja sindroma ove bolesti. Pacijenti osećaju umor, bol u mišićima i napetost u stomaku. Terapija lekovima može da ublaži deo bolova, ali oni ne leče problem i često imaju nuspojave. Postoje suplementi za fibromijalgiju koji nude ublažavanje bolova, među kojima se magnezijum smatra najboljim.

Magnezijum igra mnogo važnih uloga u podršci zdravlju mozga. Ovaj mineral omogućava ključne procese zasnovane na enzimima i deluje kao vazodilatator koji služi povećanju protoka krvi u mozgu. Magnezijum takođe štiti mozak od štetnih uticaja kalcijuma i glutamata. Nedostatak magnezijuma povećava rizik od depresije i povezan je sa pojavom neurološke degeneracije i ćelijske smrti.

Studija švedskih istraživača iz Karolinškog instituta iz 2008. procenila je rizik od moždanog udara ispitujući veliku grupu pušača. Neki od učesnika uzimali su dodatke magnezijuma, dok su se drugi držali redovne ishrane. Istraživači su otkrili značajnu povezanost između suplementacije magnezijumom i smanjenja šansi za doživljavanje moždanog udara. Dalje, većina moždanih udara sprečenih uzimanjem magnezijuma proistekla su iz stanja hipertenzije izazvane pušenjem.

Pacijenti koji imaju fibromijalgiju imaju oslabljenu funkciju mozga. Oni imaju problema sa koncentracijom na određene zadatke, praznine u pamćenju i doživljavaju poremećaje u raspoloženju poput depresije i anksioznosti. Istraživači veruju da ovi problemi potiču od neravnoteže epinefrina i serotonina u mozgu. Nadoknada u vidu magnezijuma indirektno povećava koncentracije ovih važnih neurotransmitera i na taj način suzbija štetne efekte fibromijalgije na mentalne funkcije pacijenata.

Zdravstvene prednosti suplementa magnezijuma nisu ograničene na mozak pacijenata sa fibromijalgijom, jer ovaj mineral takođe podstiče rast i održavanje zdravlja kostiju.

Polovina dnevnog unosa magnezijuma odlazi u ljudski skelet, dok ostatak koriste mišići i meka tkiva. Ovaj mineral štiti organizam od pojave bolesti kostiju, normalizuje nivo šećera u krvi i čini manju verovatnoću za dobijanje kardiovaskularnih bolesti.

Tokom 2013, naučnici sa Univerziteta Adžibadem iz Istanbula okupili su pacijente koji pate od fibromijalgije. Prvo testiranje krvi pokazalo je da crvena krvna zrnca učesnika sa teškim simptomima fibromijalgije pokazuju niske nivoe magnezijuma. Pacijenti su primali magnezijum citrat, konvencionalni antidepresiv ili oboje. Na kraju tretmana, istraživači su otkrili da suplementacija magnezijuma redukuje simptome fibromijalgije. Kada se uzima zajedno sa antidepresivima, magnezijum citrat je pomogao ublažavanju simptoma depresije i poboljšao opšte raspoloženje učesnika. Čak i uzimanje magnezijuma kao pojedinačne terapije, smanjilo je broj osetljivih tačaka u stomaku i poboljšalo celokupno olakšanje od bolova nastalih fibromijalgijom.

Ukratko, magnezijum pokazuje svoju veliku korist kao dodatak ishrani kod pacijenata sa fibromijalgijom.