VAŠE ZDRAVLJE JE U VAŠIM RUKAMA!

Postoji ona pomalo šaljiva rečenica da vaše zdravlje i partnera nikada ne treba kontrolisati jer ćete uvek naći nešto što ne štima. Međutim, stvari i nisu baš tako jednostavne, jer ponekad možete pronaći problem pre nego što se ona zaista razvio i pre nego što je kasno za nazad.

 

Da bi se izbegle eventualne komplikacije, najbolji način jeste da iskontrolišete vaše zdravlje makar jednom godišnje. U tom slučaju imaćete presek sopstvenog stanja i znati šta može eventualno da vam se dogodi.

vaše zdravlje

Sistematski pregledi su dostupni u mnogim klinikama, a laboratorije bi trebalo da budu sastavni deo sistematskog pregleda. Primera radi, laboratorije u Novom Sadu, Nišu, Beogradu ili drugim većim gradovima obično su sastavni deo klinika, pa se tako obavezno i tamo iskontrolišite. Ali, pođimo redom.

Laboratorijski pregled

Šta zapravo podrazumeva laboratorijski pregled i kako je vezan za vaše zdravlje? Laboratorijske analize su analize koje se tiču hemijskog sastava krvi i urina. Kompletna krvna slika, sedimentacija, ali i šećer u krvi, holesterol, trigliceridi, sve se to meri u laboratorijskim analizama. Problemi sa pomenutim parametrima mogu ukazivati na neke druge probleme u organizmu, žarišta, upale, bakterijske ili virusne promene, pa čak i na teže bolesti. Zbog toga obavezno u svoj sistematski pregled uvrstite ove provere.

Antropometrijska merenja

Da biste videli da li se nešto promenilo u vašem organizmu po pitanju visine i težine, ali i BMI indeksa telesne mase, obima struka, trebalo bi odraditi antropometrijska merenja. Ona mogu da ukazuju na eventulne probleme sa gojaznošću ili mršavošću koji mogu uzrokovati druge probleme. Iako deluje da su bespotrebna, ova merenja, ipak ukazuju na vaše promene tokom života.

Srce, važan mišić

Da bi srce funkcionisalo kako treba, potrebno je da su krvni sudovi čisti, bez nataloženih masti, bez mogućnosti tromba. To se može ustanoviti elektrokardiogramom odnosno EKG-om koji elektronski prikazuje aktivnost srca. Na ovaj način mogu se otkriti sitne promene koje nastaju u radu srca, te se stoga mogu prevenirati ili definisati određeni problemi. EKG bi trebalo da bude obavezni deo sistematskog pregleda, kako bi se otklonila mogućnost bilo kakve promene u radu srčanog mišića.

Ultrazvuk

Ultrazvuk je odličan način da proverite kako vam rade organi. Ultrazvuk abdomena se često preporučuje kao način da vidite kako vam funkcionišu jetra, bubrezi, želudac.  U ovaj pregled može ući i ultrazvuk prostate, koja kod muškaraca igra veoma bitnu ulogu. Uz ovo možete odraditi i spirometriju pluća, kako biste bili sigurni u funkciju vaših pluća.

Stomatolog i oftamolog

Veoma često, sistematski pregledi ne uključuju preglede očiju i zuba, pa bi trebalo znati da se ponegde oni dodatno plaćaju. Bilo kako bilo, ukoliko imate probleme sa očima i zubima, obavezno pregledajte sve zube. Zubni problemi mogu napraviti i niz drugih pa je stoga najbolje da sve stomatološke nedoumice rešite kod stomatologa koji je iskusan. Što se tiče očiju, ne mislimo samo na proveru dioptrije, već i na probleme sa očnim pritiskom i drugim eventualnim oboljenjima. To su, ukratko, predlozi pregleda koje treba obaviti, ako sistematski pregled planirate sami. Naravno, neke osiguravajuće kuće nude vam osiguranje uz obavezan sistematski pregled u toku godine. Pa, valja i to iskoristiti.