OD FORMALNOSTI DO BAUKA

Tehnički pregled se za godinu dana pretvorio u ogroman bauk. Naime, poskupljenje tehničkog pregleda je napravilo zaista veliku pometnju među vozačima vozila starije dobi.

tehnički pregled

To je učinilo da se poneki odluče i na najradikalnije korake paljenja automobila kada auto ne prođe tehnički pregled.

Sa jedne strane vladaju dvostruki aršini dok se sa druge potpuno opravdano insistira na tome da automobili budu ispravni. Međutim, jaz koji se napravio između onih koji vozila kontrolišu i onih čija se vozila kontrolišu sve je veći. Zbog toga pričamo o tome kako da najbolje preventirate probleme, i šta to možete da uradite kako biste najpre obezbedili sigurnost i bezbednost, a potom i prošli tehnički pregled.

Proverite kočioni sistem

Koliko god se nervirali jer vam dijagram na tehničkom nije pokaza dobre rezultate, trebalo bi da znate da je kočioni sistem osnova svake vožnje. Veoma je bitno imati dobre kočnice i to ne samo da biste se pohvalili kako ste prošli tehnički. Štos je u tome što kočnice doslovce čuvaju glavu, pa ako vozite sa izlizanim paknovima rizikujete i tuđe živote, ali i svoje zdravlje i život. Zbog toga vam je najbolje rešenje da automobil testirate i pre odlaska na tehnički, ali i da o kočnicama vodite redovno računa, servisirajući ih i menjajući im ulje.

Pokazivači pravca

Što se eletkronike u automobilu tiče, ona je u poslednje vreme sve masovnija. Gotovo sve je na struju. Ipak, to da li je otkazao podizač stakla i nije neki problem u poređenju sa pokazivačima pravca koji ne rade. Proverite da li je kontakt dobar, da li sve sijalice rade i obavezno očistite žmigavce ako su uprljani. Pokazivači pravca su, iako praksa ponekad pokazuje suprotno, najvažniji u vožnji. Kažemo, praksa pokazuje suprotno jer mnogi zaboravljaju da nagoveste pravac u kom idu ili smer u kom skreću. Zbog toga je, razume se, povećan broj udesa.

Zakrpite neravnine

Danas je zaista veoma teško da se registruje automobil koji ima problema sa limarijom, kome je propao patos, pragovi ili delovi branika. Zbog toga vam savetujemo da posetite auto limara koji će ovu štetu moći da nadomesti, a nakon čega će neravnine biti prepravljene i prefarbane. Takav auto ćete moći da registrujete, ali i smanjujete mogućnost dalje propadanja. Zapamtili ste valjda, već, kroz život, da ona stara i te kako važi – „ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji.“ 

Čist automobil odaje utisak

Iako sada više i ne možete proći tehnički pregled ako je automobil zaprljan, podsećamo vas da je higijena veoma važna. Automobil prema kome se ophodite sa više brige i sam će izgledati urednije i pitomije. Higijena automobila jednako je važna kao i higijena kuće ili stana. Vodite računa o tome da se auto neće sam očistiti i da ga je potrebno redovno čistiti kako bi uvek bio skladan i kako ne biste preterano gubili vreme na generalno čišćenje. Ljudi najviše greše jer automobil usisavaju i čiste tek kada ga voze na tehnički pregled. Na javnim perionicama možete za malo novca usisati auto, oprati ga hemikalijom i vrućim voskom. To vam je ujedno i najbrže rešenje.