NESVAKIDAŠNJE PRIJATELJSTVO

Boško Dugački, bivši svinjar iz sremskog sela Surduk, zvezda je dokumentarnog filma „Lasta“, Novosađana Željka Markovića i Milana Belegišanina, koji je proglašen najboljim filmom na Festivalu kratkog metra u Beogradu 2008. godine.

 

Sve je počelo kada je čika Boška reporter i pisac Željko Marković našao na seoskoj klupi, okruženog psima lutalicama koje su preko leta ostavili vikendaši. Želeo je da napravi tužnu priču o napuštenim životinjama o kojima se stara vremešni čovek, ali je istovremeno čuo nešto mnogo interesantnije: čika Boško je uspeo da pripitomi jednu lastu.

lasta

Marković je scenario ponudio reditelju Belegišaninu, a ovaj je odlučio da napravi kratki film. Filmska priča o ljubavi dobrog starca i ponosne ptice mnoge je očarala.

– To je istinita priča. Boško je beskrajno voleo tu pticu i ona je volela njega. Dragi Bog me je odveo tog dana u Surduk da svetu otkrijem tu ljubav. Zanimaju me autentični ljudi, autsajderi, iz kojih izvlačim zapretene priče o njihovom životu – kaže Marković.

Reporter priča kako je prvi put sreo Boška Dugačkog. Sedeo je na klupi sa napuštenim psima. Tu je bio i pas lutalica Džeki, kome su neki zlikovci ciglom razbili glavu i on je potražio zaštitu u krilu seoskog svinjara.

Na pitanje kako se ranije nije čulo o čoveku koji je pripitomio lastu, Marković odgovara:

– Nagovarali su ga neki meštani da pozove novinare, ali on im je odgovorio da će to učiniti na jesen, da vide jedinu lastu koja ne želi da odleti na jug. Gnezdo joj je napravio u sobičku, a ona ga je pratila. Čak je letela oko njegove glave dok se šetao centrom Surduka. U prisustvu meštana sletala mu je na šešir. Nažalost, jednom je u niskom letu naletela na auto i čika Boško je ostao bez prijateljice – priča Marković.

Scenarista filma „Lasta“ ne zna da li je u svetu zabeležen još neki slučaj pripitomljavanja ove ptice. To nije ni istraživao. Važnije mu je bilo da pokaže koliko je velika ljudskost u običnim ljudima. U ovom slučaju, reč je o anonimnom svinjaru i njegovoj pokojnoj ženi, koji su svojim čvornovatim prstima u kljun ptića ispalog iz gnezda stavljali crviće.

– Za mene je to jedna od najlepših priča o ljubavi i nevinosti ikad ispričanih. Da mi je neko rekao, pre nego što sam upoznao čika Boška, da je neko negde pripitomio lastu, odgovorio bih mu da je to verovatno koliko i uhvatiti lastu u letu. Slučaj Boška Dugačkog nas uči da je apsolutno sve moguće, pod uslovom da se iz sebe istisne najveća količina ljubavi i iskrenosti – kaže Željko Marković, scenarista i koautor filma „Lasta“.

Pogledajte dirljiv film o slobodnoj i bezuslovnoj ljubavi jednog čoveka!