VRSTA ŠEĆERA

Japanski istraživači utvrdili su da mio inozitol, supstanca koja je slična vitaminu B8, utiče na smanjenje nivoa masti u jetri.

 

Masna jetra, stanje koje se stručno naziva steatoza, podrazumeva stanje koje pogađa oko 25 procenata svetske populacije. Nastaje usled nakupljanja previše masti u jetri, što proizilazi ili iz prekomerne konzumacije alkohola ili iz ishrane bogate mastima.

mio inozitol

Ostali faktori koji dovode do masne jetre uključuju gojaznost, nagomilano salo oko stomaka, otpornost na insulin i unos velikih količina šećera.

U nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu „Nutrition Research“, istraživači sa Univerziteta Gifu u Japanu otkrili su da mio inozitol, inače član porodice vitamina B, u prirodi može da spreči nagomilavanje masti u jetri. Suplementacija koja u sebi sadrži mio inozitol takođe se pokazala efikasnom u suzbijanju efekata visokofruktozne ishrane na pacovima.

Šta je mio inozitol?

U pitanju je uobičajeni oblik inozitola, supstance slične vitaminu koja se takođe naziva i vitamin B8. Međutim, inozitol je zapravo vrsta šećera koja je prirodno prisutna u mnogim namirnicama, poput agruma i pasulja, kukuruza, smeđeg pirinča, susama i pšeničnih mekinja. U svom drugom obliku kao mio inozitol, ovaj šećerni alkohol deluje kao intracelularni sekundarni prenosilac i regulator mnogih hormona, uključujući hormon koji stimuliše štitnu žlezdu, hormon koji stimuliše folikule i insulin.

Mio inozitol se često proučava u odnosu na sindrom policističnih jajnika (PCOS). PCOS je endokrini, reproduktivni i metabolički poremećaj koji pogađa skoro 10 odsto žena širom sveta. Većina slučajeva PCOS pokazuje 70 odsto učestalosti insulinske rezistencije. Budući da mio inozitol ima insulinski senzitivni efekat koji smanjuje insulinsku rezinstenciju, smatra se efikasnim lečenje jednog i drugog zdravstvenog stanja zajedno. Prema studijama, suplementacija mio inozitola takođe može ublažiti hormonalna i reproduktivna oštećenja povezana sa policističnim jajnicima.

Pored sindroma PCOS, mio inozitol se takođe koristi za lečenje akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS) kod novorođenčadi i simptoma psorijaze kod pacijenata koji koriste litijumske lekove.

Mio inozitol može da smanji nagomilavanje masti u jetri

Japanski istraživači su u svojoj studiji istraživali efekte dodavanja mio inozitola na masnu jetru indukovanu velikim količinama fruktoze. Preterani unos fruktoze drastično povećava nagomilavanje masti u jetri. S druge strane, prethodne studije sugerišu da mio inozitol može značajno da smanji akumulaciju triglicerida u jetri indukovanog saharozom. Pošto je mio inozitol snažan lipotrop (jedinjenje koje katalizuje raspadanje masti tokom metabolizma) istraživači su hipotetički ustanovili da on može poboljšati stanje masne jetre indukovano unosom fruktoze.

Za svoj eksperiment oni su hranili tri seta pacova ishranom koja ima visok nivo glukoze (HGD), isjranom sa visokim udelom fruktoze (HFD) i HFD sa dodatkom 0,2% mio inozitola u toku 12 dana. Istraživači su izvestili da su nivoi triglicerida u jetri kao i nivo mRNA sledećih faktora veći u HFD grupi nego u HGD grupi, ali su značajno smanjeni u HFD grupi sa mio inozitolom.

Ovi nalazi sugerišu da dodatak mio inozitola može suzbiti efekte HFD i sprečava nagomilavanje masti u jetri. S druge strane, nivoi mRNA za B-oksidaciju masnih kiselina nisu se razlikovali u sve tri grupe.

Na osnovu ovih otkrića, istraživači su zaključili da suplementacija mio inozitolom smanjuje ekspresiju fruktoliznih ili lipogenih gena i proteina, kao i nagomilavanje triglicerida u masnoj jetri pacova izazvane visokim nivoom fruktoze.