PITANJE AMBALAŽE

Možda je lakše bez ambalaže, uvijenog, sjajnog… drečavog. Sve pojednostaviš i pokažeš se onako prirodan, svoj.

 

Naučili smo da biramo očima, sva ostala čula zanemarimo, pa nije čudo da posle dugotrajnog merkanja izabrana „roba“ bude bez mirisa i ukusa.

pitanje ambalaže

Toliko pravog kvaliteta ostane sa etiketom – druga klasa jer nije znalo da se našminka, upakuje. Zato se ženski rod, a sve više i muški, od mladosti priprema za kamuflažu. Isprobaš hiljade frizura da bi sakrio visoke zaliske, staviš tonu pudera da sakriješ bore, utiskaš silikon da ti usne budu sočnije, izazovnije… uvučeš se nekako u uski mider da igledaš tanji, popneš na štikle od petnaest santimetara da budeš viši… Još malo blaziranog pogleda, kvalitetnijeg perja i spreman si za lov. Sve se svodi na lov. Treba uloviti mušteriju – ljubitelja takve ambalaže.

Neki vole to napućeno, zategnuto, okićeno – blještavo što odmah zapadne za oko. Ako ne držiš do ambalaže, moraš poraditi na onome što se ispod nje krije. To glancanje je mnogo teže. Koliko ti samo treba da budeš istinski obrazovan, svestran… Da nalickaš manire još više. Sa manirima ide i ustručavanje od mnogo čega. Kako da se odvikneš od sočne psovke… Da ono „Je… “ izbaciš iz vokabulara. Moraš se odreći zabadanja nosa u tuđ život, a on je uvek zanimljiviji od tvojega…

Toliko toga moraš što je mučnije od posla kinđurenja. Ako se odlučiš za prvu varijantu – poraditi na ambalaži koja će te prodati, moraš potražiti stilistu. U nedostaku pravog, a pravi su preskupi, skuplji od perja, možeš se osloniti na „već viđeno“. Ali to je već viđeno, a ti bi da bude prvi put viđeno… Ne može i jedno i drugo. Onda iskombinuješ to viđeno i sam smisliš kako da izgledaš originalan, zapažen, dobro kotiran. Kopirao si, bićeš kopiran jer će se nekom ta tvoja kreacija učiniti in. I sve te kombinacije, trikovi, ambalaže za jednokratnu upotrebu?! Sutra moraš osmisliti novu, luđu, efikasniju, dominantniju…

Možda je lakše bez ambalaže, uvijenog, sjajnog… drečavog. Sve pojednostaviš i pokažeš se onako prirodan, svoj. Možda neko oseti taj miris, ukus duha, koji će prepoznati kao unikatan i za njega se odluči.