VITAMINI I MINERALI

Muška neplodnost predstavlja u poslednjih nekoliko godina ozbiljan problem sa kojim se suočava sve veći broj parova koji žele da ostvare potomstvo.

 

Čest uzrok neplodnosti je smanjen broj spermatozoida ili njihova slaba pokretljivost.

muška neplodnost

Da bi to izbegli, budući očevi bi trebalo da obrate pažnju na sledeće činjenice:

– Nikotin smanjuje pokretljivost spermatozoida, ostavite cigarete!
– Više od jednog pića dnevno može da smanji produkciju spermatozoida, oprez sa alkoholom!
– Obratite pažnju na telesnu težinu, 9kg viška smanjuje za 10% plodnost!
– Izbegavanje boravka u toplpj vodi ili sauni, jer to dovodi do smanjenja produkcije i mobilnosti spermatozoida

Pored svog fizičkog zdravlja podjednako je važno da mislite i o svom psihičkom i emocionalnom stanju. Izbegavajte sve neprijatne situacije koje možete. Nemojte zadavati fiksne rokove za zatrudnjivanje, osmislite odlazak na godišnji odmor kad god ste u prilici, menjajte ritam dnevnog života kako bi izbegli stereotipije u ponašanju. Vedro gledajte na svet oko sebe i trudite se da svaki problem racionalno sagledate i pokušate da rešite.

Dovedite svoj organizam u stanje fizičke, psihičke i emocijonalne usklađenosti, uspeh neće izostati!

Za početak – uopšteno izlaganje o spermogramu, referentnim vrednostima i neplodnosti:

Spermogram ili analiza semene tečnosti muškarca predstavlja rutinsku pretragu u ispitivanju plodnosti muškog partnera u braku bez dece. Svetska zdravstvena organizacija (STO) postavila je granicu „urednog“ spermograma na 20 miliona spermatozoida/ml, od kojih se najmanje 50% kreće, dok karakteristike spermograma koje određuju da li je muškarac plodan ili neplodan nisu jasno definisane.

Najnovija studija na ovu temu pokazuje da nijedan muškarac s koncentracijom spermatozoida manjom od 13,5 miliona/ml, kao i pokretljivošću spermatozoida manjom od 32%, te s manje od 9% spermatozoida normalnog izgleda nije imao decu (prirodnim začećem). Takođe su svi muškarci s koncentracijom spermatozoida većom od 48 miliona/ml, pokretljivošću većom od 63%, kao i s više od 12% spermatozoida normalnog izgleda imali decu. Vrednosti koje se nalaze unutar ovih granica („siva zona“) označavaju „neodređenu“ plodnost: u ovoj kategoriji su se nalazili kako neplodni, tako i plodni muškarci.

Granične vrednosti koncentracije, pokretljivosti i morfoloških karakteristika spermatozoida mogu biti korisne u klasifikaciji plodnosti: očuvana plodnost („fertile“), smanjena plodnost („subfertile“) ili neodređena plodnost („indeterminate fertilits“). Najveći značaj u dijagnostici plodnosti poseduje procenat spermatozoida s normalnim morfološkim karakteristikama.

Iako je svaka od analiza semene tečnosti od pomoći u razlikovanju između plodnog i neplodnog muškarca, samo jedan nalaz ne predstavlja sigurnu dijagnozu.

Spermogram, naročito samo jedna proba, nije analiza na osnovu koje bi se smela postaviti dijagnoza neplodnosti.

Postoji nekoliko dijagnoza prilikom pregleda spermatozoida:

OLIGOSPERMIJA je smanjen broj spermatozoida u mililitru sperme – donja granica je dvadeset miliona. Dakle sve ispod tog broja je oligospermija.

ASTENOZOSPERMIJA je smanjen broj progresivno pokretljivih spermatozoida. Da bi spermatozoidi mogli da oplode moraju da budu progresivno pokretljivi prema napred. Broj progresivno pokretnih spermatozoida mora biti minimalno 40% od ukupnog broja spermatozoida. Dakle sve ispod te vrednosti je astenozospermija.

OLIGOASTENOZOSPERMIJA je kombinacija sniženog broja spermatozoida i smanjene pokretljivosti.

AZOSPERMIJA je potpuno odsustvo zivih spermatozoida u ejakulatu.

DESET VAŽNIH PRAVILA (SAVETA):

1. Ukoliko muškarac ima hlamidiju, ureaplazmu, bakterije u nalazu spermokulture, varikočelu (proširenu venu koja dovodi veće kolicine krvi u predeo testisa, zagreva ih i tako ubija spermatozoide) – prvo te probleme treba resiti, naravno na način na koji lekar odredi (antibiotici, operacija varikočele i sl.).

2. Prestati sa konzumiranjem cigareta, kafe, alkohola.

3. Slip gaćice ili bilo koji uži veš odmah zameniti širim (npr. boksericama).

4. Predeo testisa ne zagrevati – visoka temperatura ubija spermatozoide (za njih je optimalna temperatura 33 stepena), te se zato preporučuje tuširanje tog dela tela samo sa mlakom vodom (nikako ne vrelom), nosenje šire garderobe (uzane farmerke zameniti širom trenerkom i sl.), spavanje bez veša itd. – jednostavno hlađenje tog dela tela.

5. Kloniti se stresnih situacija.

6. Izbegavati sredine sa povećanom koncentracijom zračenja i otrova (npr. oni koji rade u štamparijama gde udišu čestice olova i dr. treba da promene posao; oni koji više sati dnevno koriste lap-top ne smeju da ga drže u krilu;).

7. Izbegavati duge i forsirane vožnje sportskih bicikala (problem je pre svega u onom sportskom sedištu bicikla (tzv. banani) jer prilikom vožnje tezina tela pritiska predeo testisa, sto naravno nije dobro i može se meriti jačim udarcem u taj predeo).

8. Spermogram raditi na 3 meseca, jer spermatogeneza traje 72 dana. Ne radite spermogram ukoliko ste pre toga bili prehlađeni, gripozni, sa visokom temperaturom, groznicom i sl. – nalaz usled navedenog može biti znatno lošiji nego inače.

9. Nikako ne verovati slepo samo jednom doktoru (urologu). Uvek potražiti mišljenje sa više strana. Izbegavati hormonske lekove i inekcije (mogu da pomognu, ali često znaju i da odmognu i skroz pokvare ionako loš rezultat).

10. Odmah početi sa stalnim konzumiranjem vitamina, minerala i aminokiselina (da li u tabletama ili kroz namirnice – izbor je na vama); za pravilnu i aktivnu spermatogenezu svakom muškom organizmu treba:
– vitamin E (dnevno 400 i.u.)
– vitamin C (dnevno 1000 mg)
– vitamin B12 (dnevno do 300 mcg)
– folna kiselina (dnevno do 800 mcg)
– selen (dnevno od 100 do 800 mcg)
– cink (dnevno 60 mg)
– L-karnitin (2g dnevno)
– acetil-L-karnitin (1g dnevno)
– L-arginin (4g dnevno)

Navedeni sastojci se nalaze u pojedinim tabletana koje se mogu kupiti u apotekama, ali većina namirnica se nalaze u hrani.

L-arginin – najviše ga ima u suncokretu i biljci piskavici. 60g ocišćenih semenki suncokreta (nepečenih i nesoljenih) sadrže potrebnu dnevnu dozu L-arginina, ili 4g. Piskavica se kupuje u biljnim apotekama ili prodavnicama zdrave hrane. Melje se u blenderu i pije sa medom ili jogurtom (kako bi se ublažio neprijazan ukus). Pored suncokreta i piskavice, L-arginin sadrže i: rogač, kikiriki, seme susama, soja potočarka, crna slačica, badem, pistaći, luk vlašac, bob, sočivo, semenke bundeve i lubenice, alga spirulina itd.

Sweden bitter oglas 900px

Od prirodnih preparata za ovaj problem pomažu još i:

– aloja vera (jača imunitet)
– koenzim L10 (prirodni sastojak ćelija, koga organizam posle 30. godine sve manje ima)
– ginko (povećava prokrvljenost i poboljšava moždane aktivnosti)
– azijski žen šen (deluje kao afrodizijak, povećava impotenciju, pospešuje spermatogenezu, poboljšava apsorpciju vitamina)
– čaj od lista maline (1 kašika lista maline se prelije sa 1/2 l vrele vode, ostavi da odstoji 15-20 minuta i pije u toku dana umesto vode)
– đumbir (može se upotrebljavati kao začin – umesto bibera ili kao čaj)
– zob (jesti zobene kaše ili piti čaj)
– glina za unutrašnju upotrebu (konzumira se na prelazu godišnjih doba; ne uzimati tablete vitamina dok se pije glina;)
– matični mleč
– razne mešavine čajeva i biljne tinkture

Aminokiseline koje treba unositi tokom lečenja muške neplodnosti:

L-ARGININ je aminokiselina neophodna za normalno funkcionisanje hipofize, koju stimuliše na sekreciju hormona rasta, pa ima veliku ulogu u sintezi belančevina i povećanju mišićne mase. Potrebna za argininom je naročito velika kod muškaraca, posto semena tečnost sadrži čak 80% ove aminokiseline, a njegov nedostatak može da dovede do neplodnosti. Posle tridesete godine dolazi do skoro potpunog prestanka lučenja arginina iz hipofize. Arginin povećava broj i pokretljivost spermatozoida kod muškaraca, snižava holesterol, potpomaže imunološko reagovanje i stvaranje kolagena, ubrzava oporavak i zaceljivanje rana, pomaže metabolizovanje masti nagomilane u organizmu, povećava mišićnu masu i jača mišićna tkiva, čuva ćelije i usporava proces starenja, štiti jetru i blagotvorno deluje kod bubrežnih poremećaja. Ispitivanja su pokazala da sat vremena posle uzimanja 1 grama (1000 mg) arginina nivo hormona rasta se poveća 3 puta, bez štetnih nuspojava.

S obzirom da poboljšava imunološki sistem (delovanjem na timus) preventivno deluje kada su u pitanju oboljenja kao što su maligni tumori, sida i slično. Prirodni izvori arginina su: jezgrasti plodovi, mrki pirinač, suvo grožđe, čokolada, susam i namirnice bogate proteinima.

NAPOMENA: Ne preporučuju se doze preko 20 grama dnevno.

Za lečenje muške neplodnosti preporučena dnevna doza je 4g (4000mg). Uzima se na prazan želudac ili pre spavanja. Ovaj preparat ne treba da uzimaju deca u razvoju, trudnice, dojilje, zatim osobe koje imaju herpes ili šizofreniju.

L-KARNITIN je aminokiselina neophodna za normalno funkcionisanje ćelija spermatozoida. On je sastojak seminalne plazme i samih spermatozoida, tako da igra važnu ulogu u sazrevanju spermatozoida i utiče na njihovu pokretljivost. NAPOMENA: U lečenju muške neplodnosti preporučena dnevna doza je 2g (2000mg).

ACETIL L-KARNITIN – Povećane potrebe i glavna uloga acetiliranog oblika L-karnitina odnose se na prenos nervnih signala i rad srca. Može pomoći kod Alchajmerove bolesti (odlaže progresiju i poboljšava stanje), depresije, mišićne distrofije, dijabetesa, oboljenja jetre. Koristan je i kod angine pektoris jer poboljšava iskorištavanje kiseonika i stvaranja energije u mitohondrijima. Smatra se da „čuva“ hipofizu od oštećenja stresom, pa se koristi i u „anti-ejdž“ terapiji. Delotvoran je kod imunoloških poremećaja i povećava broj spermatozoida. Važan je za stabilizaciju membrane spermatozoida i veoma važan energetski izvor spermatozoida. NAPOMENA: U lečenju muške neplodnosti preporučena dnevna doza je 1g (1000mg

VITAMINI, MINERALI I BILjNI PREPARATI U LEČENjU MUŠKE NEPLODNOSTI:

VITAMIN E – Manjak vitamina E u organizmu dovodi do neplodnosti. Studije pokazuju da vitamin E pozitivno utiče na neplodnost kod muškaraca. Suplementacija vitaminom E poboljšava plodnost i na taj način što ublažava ostećenja ćelija spermatozoida od strane slobodnih radikala.

VITAMIN C – štiti spermu od oksidativnih oštećenja. Sprečava aglutinaciju (slepljivanje sperme koja u znatnoj meri smanjuje oplodnu moć). Kod pušača, vitamin C poboljšava kvalitet sperme.

VITAMINI B12 i B6 zajedno sa folnom kiselinom neophodni su za održavanje plodnosti kod muškaraca.

CINK – Neophodan je za normalno funkcionisanje organa za razmnožavanje, prostate, za zarastanje rana i opekotina. Nedostatak cinka izaziva umor, sklonost infekcijama, usporeno zarastanje rana. Strije na koži, bele tačke na noktima, krhki nokti i kosa, poremećeni menstrualni ciklus, impotencija, kao i bolni zglobovi kod mlađih ljudi mogu biti znaci nedostatka cinka. Dugotrajniji nedostatak cinka može uzrokovati ozbiljne poremećaje npr. zastoj u rastu, oboljenja prostate. Nedostatak cinka pogoduje i razvoju ateroskleroze. Manjak cink u organizmu smanjuje nivo testosterona, te je zbog toga unošenje cinka kod muškaraca sa niskim nivoom testosterona veoma važno, jer povećava i broj spermatozoida i plodnost. NAPOMENA: Za ovu svrhu cink bi trebalo uzimati nekoliko meseci i obično se preporučuje 60 mg dnevno. Pošto dugotrajno uzimanje cinka može da dovede do gubitka bakra iz organizma, neophodno je da doktor nadgleda lečenje. Cinka ima u ogromnim količinama u ribi i morskim plodovima.

SELEN – Postoje studije koje pokazuju da selen u dozi od 100 mcg dnevno u znatnoj meri povećava pokretljivost spermatozoida, ali nema uticaja na broj spermatozoida. Veće doze do 800 mcg povećavaju i broj spermatozoida.

KOENZIM Q10 – Ovo je hranljivi sastojak koji organizam koristi za proizvodnju energije. Postoje dokazi da čak i tako mala doza koenzima Q10 od 10 mg dnevno povećava broj spermatozoida i plodnost kod muškaraca u roku od dve sedmice. NAPOMENA: Preporučena doza za tretiranje problema muške neplodnosti ide od 10mg do 30mg, mada se mogu unositi i veće količine jer ne postoji nikakav sporedni negativni efekat bez obzira na unetu količinu u organizam.

Izvor: Vodič za roditelje