ŠTA TREBA ZNATI?

Proces izdavaštva danas izgleda poprilično složeno sa jedne strane. To podrazumeva aspekt nedostatka kritike, monopola velikih izdavačkih kuća, ali i veliki broj autora i raznolik sadržaj.

 

Sa druge, tehničke strane, reklo bi se da objavljivanje knjige nikada nije bilo lakše.

objavljivanje knjige

Naime, proces je poprilično jednostavan, a sve što treba da uradite jeste da pronađete izdavačku kuću ili se odlučite za samoizdavanje. To podrazumeva da bi trebalo naći dobru štampariju koja bi mogla da naštampa određeni tiraž. S tim u vezi, pojedine publikacije možete objaviti i sami, a tu je važno imati  ISBN broj koji izdaje Narodna biblioteka. Uz dobre štampače ovaj proces nije preterano komplikovan. Servis štampača može da vam pomogne da starije štampače popravite ili dopunite, a mi krećemo redom. Korak po korak.

Završite delo

Bilo koje delo da je u pitanju, poetsko, prozno, dokumentarno, pre štampanja mora da bude završeno. I sada ćete se vi nasmejati, misleći da je to logično. Kada kažemo završiti neko delo mislimo na to da ono treba da prođe sve moguće provere, počev od stilskih preko lekture i korekture. Tek kada to bude završeno moći ćete da razmišljate o objavljivanju. A to je posao koji traje. Tako da zapravo zaista nema potrebe da preterano žurite.

Nađite urednika

Koliko god vam isprva zvučalo bespotrebno i zbog sujete koju je teško suzbiti, ipak je za objavljivanje knjige urednik potreban. U bilo kom smislu potrebno je naći još jedan par očiju koji će vaše delo temeljno prečešljati. Uvek postoji ono što vi vidite, a neko drugi ne. Naći adekvatnog urednika nije baš lako, pa zbog toga treba da povedete računa o tome kome se poveravate. Urednik koji će na koncu potpisati vašu knjigu kao urednik trebalo bi da ima makar malo kredibiliteta.

ISBN broj

Ovaj broj predstavlja jedinstveni matični broj, ali za knjige. Da biste ga dobili, trebalo bi da prijavite to biblioteci. Ona će vam broj dodeliti, a na osnovu njega moći će da se prati ko je autor, koje je izdanje, kako je knjiga koričena i u kom tiražu štampana. Kada dobijete ISBN broj, moći ćete i u samostalnom izdanju da štampate knjigu.

Štamparije i izdavačke kuće

Mnoge ljude buni razlika između štamparija i izdavačkih kuća. Štamparije zapravo samo štampaju i koriče ono što ste vi spremili, ali se ne bave vašom promocijom niti distribucijom. Zbog toga, ukoliko razmišljate da od svog dela zaradite, treba da potpišete ugovor sa izdavačkom kućom. Vama kao piscu sleduje određeni procenat od knjige, osim ako se drugačije ne dogovorite. Kada izdajete sami bilo kakvu publikaciju, njena prodaja funkcioniše onako kako vi odredite. Ponajčešće onlajn.

Distribucija je važna

Iako vam isprva izgleda da je najvažnije da se dokopate korica knjige, znajte da je distribucija knjige po knjižarama i te kako važna. Naime, stići do publike u današnje vreme i nije baš najlakše. U moru svega, publika i nema preterano mnogo pažnje da istražuje. Zato se češće hvata za sigurne naslove i ono što je bolje promovisano u medijima. A zašto ne biste to bili vi? Vi odlučujete o tome koliko ćete se samoreklamirati, pa eto, poradite i na tome.