NEINVAZIVNE INTERVENCIJE

Ljudi koji zbog nekog problema na licu pate od manjka samopuzdanja, mogu pomoći sebi odlaskom na konsultacije kod specijaliste estetske, rekonstruktivne i plastične hirurgije.

 

Borba protiv starenja je mukotrpna i nikada se ne završava, a vaš način života, ishrana, nega i sve procedure koje ste radili se računaju.

estetske procedure

Izdvojili smo neke od najpopularnijih neinvazivnih estetskih procedura koje se primenjuju na licu, a koje koštaju manje od 300 eura.

Uklanjanje mladeža

Mladeži su mesta velike koncentracije melanocitnih ćelija koje proizvode pigment kože – melanin. Mogu biti urođeni, mada je većina stečena tokom života. Pošto su vrlo osetljivi na sunčevo zračenje, važno je ići na kontrole kod dermatologa, i ukloniti rizične mladeže ako je to potrebno. Bilo da je razlog zdravstveni ili estetski, prva stanica je pregled dermatologa koji će obaviti dermoskopski pregled. Uklanjanje mladeža je ambulantno, pod lokalnom anestezijom, i procedura traje od 20 minuta do pola sata.

Uklanjanje fleka, pegica

Postoje dva ključna uzroka ovih promena na koži, genetska predispozicija i izlaganje kože na suncu. Pegice su prebojene površine na koži, na suncu postaju tamnije i vidljivije, dok zimi izblede. Pošto pigmentacija nije ravnomerna, na nekim mestima na koži postoji veća koncentracija melanina. Za smanjivanje i uklanjanje pegica i fleka se koriste različiti tretmani, u zavisnosti od preporuke dermatologa i tipa kože. Različite vrste lasera mogu da pomognu kod ovog problema, tu su i hemijski pilinzi, kreme za izbeljivanje, terapija tečnim azotom ili radiotalasima. Cena se razlikuje od metode koja se koristi i broja potrebnih tretmana da bi se dobio željeni efekat.

Uklanjanje ožiljaka

Najčešće na licu, posle uporne i duge borbe sa aknama, ostaju ožiljci na mestima gde je koža oštećena. Kakvi ožiljci ostaju, zavisi od mnogo faktora, a češće su javljaju ispod nivoa kože. Što se ranije obratite dermatologu, posledice će biti blaže, a samim tim njihovo uklanjanje ili ublažavanje će biti kraće i jeftinije. Ožiljci na licu se obično uklanjaju različitim kremama, hemijskim pilinzima, tretmani hijeluronom, laserom i drugo.

Uklanjanje tetovaže

Tetovaže su mala umetnička dela koja nosimo na svojoj koži do kraja života, ugrađuju se u naš vizuelni identitet i nose pregršt značenja i poruka. Ništa nije večno, pa ni tetovaže za koje je do skoro vladalo mišljenje da ostaju zauvek. Nije teško zamisliti da će osoba sa tetovažom na licu ili vratu, iz različitih razloga, poželeti da je ukloni. To se danas postiže u nekoliko tretmana, sa najsavremenijim laserima. Procedura traje kratko, bezbolna je, i u najgorem slučaju ostaće jako blag obris tetovaže.

Mezoterapija

Mezoterapija je tretman osvežavanja kože lica ubrizgavanjem vitaminskih koktela. Aktivne supstance deluju tako što razgrađuju masne naslage, podmlađuju i zatežu kožu. Ovo je neinvazivna estetska procedura koja ima za cilj stimulaciju proizvodnje kolagena, hijelurona i elastina u koži, čime se ona prirodno obnavlja, smanjuju se bore i povećava tonus kože.

Vampirski tretman

Vampirski tretman je popularni naziv za PRP metod podmlađivanja krvnom plazmom koja je obogaćena trombocitima. Centrifugiranjem se čak do osam puta povećava koncentracija trombocita u krvnoj plazmi, koja se potom ubrizgava u željenu regiju. Pošto je u pitanju sopstvena venska krv, tretman je apsolutno bezbedan i bez alergijski reakcija. Koristi se za otkrlanjanje ožiljaka, poboljšanje kvaliteta kose, za lečenje ćelavljenja, smanjuje znakove starenja na koži, pomaže kod uklanjanja novih i poboljšava izgled starih ožiljaka.

Hijeluron

Hijeluronski fileri su odličan izbor za uklanjanje bora na koži lica i vrata, a kada se jednom tretira, koža sporije stari. Hijeluron je prirodna supstanca koja se već nalazi u našem telu, pomaže koži da ostane hidrirana i elastična. Procedura je bezbolna, traje oko 20 minuta i odmah daje vidljive efekte, koji traju do godinu i po dana.

Hemijski piling

Hemijski piling je procedura koja pomaže kod uklanjanja pega, fleka, ožiljaka i drugih neravilnosti na koži. Primenjuju se hemijski rastvori različite jačine, u zavisnosti od želja pacijenta, a sve češće se pravi posebna formula, tačno prema potrebama pacijenta. Tretman je bezbolan, a potrebno je pratiti tčna uputstva za oporavak i postizanje maksimalnog efekta. Pre svega ostanak kod kuće najmanje sedam dana od tretmana, i izbegavanje sunca tokom dve nedelje. Kod uklanjanja ožiljaka je potrebno uraditi seriju hemijskih pilinga, dok je za osvežavanje i podmlađivanje dovoljan samo jedan.

Botoks

Podmlađivanje botoksom je jedna od najpoznatijih i najprimenjivanijih estetskih procedura. Botoks je toksin bakterije Clostridium botulinum, koji se koristi za ublažavanje bora na licu, vratu i šakama. Tretman je bezbolan, nije potreban nikakav oporavak a rezultati ostaju oko šest meseci. Postoji predrasuda da se nakon tretmana botoksom dobija mumificiran, ukočen izgled, što može biti slučaj kod nestručnog apliciranja. Dobija se svež i odmoran izgled lica, sprečava se nastanak novih i popravlja izgled starih bora.

O ovim i sličnim temama saznajte više na Stetoskopu, najvećem medicinskom portalu u regionu, gde lekarima možete besplatno postaviti pitanja i zakazati pregled.

Miloš Đošić  estetske procedure estetske procedure estetske procedure