PAŠA ĆUFTE

Ime ovog specijaliteta, paša ćufte, verovatno vodi iz Turske, ako se uzme u obzir da su paše bile visoki činovnici za vreme Osmanlijskog carstva. Ako su nam nešto ostavili dobro, onda bi to bio ovaj recept za ćufte koje su se, verovaćemo, služile u Carigradu.

paša ćufte

Sastojci:

300 grama mlevenog mesa
4 glavice crnog luka
2 zelene paprike
peršun
2 paradajza
2 šargarepe
1 kafena šolja pirinča
1 kašika mešavine začina
pola male kašike mlevenog belog bibera
pola kašike mlevene crvene paprike
2 češnja belog luka
150 mililitara mleka
2 kriške hleba
1 jaje
200 grama brašna
150 mililitara belog vina
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Kriške hleba iskidamo na parčad, stavimo u sud i prelijemo mlekom. U veći sud stavimo mleveno meso.

Omekšalom hlebu istisnemo višak mleka i dodamo u sud sa mesom. Dodamo mešavinu začina, beli biber, pobiberimo, dodamo alatkom izgnječen češanj belog luka, pirinač, posolimo, pobiberimo, dodamo jaje i mešamo varjačom dok se smesa ne sjedini. Dodamo sitno isečen peršun i promešamo.

Rukama uzimamo od smese, formiramo ćufte, uvaljamo u brašno i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. Glavice crnog luka isečemo na rezance. Paprike i šargarepe isečemo na sitnije kocke. Na kocke isečemo i paradajze.

Ispržene ćufte stavimo na tanjir a na preostaloj masnoći pržimo isečen crni luk, paprike i šargarepe. Drugi češanj belog luka izgnječimo alatkom i dodamo u tiganj. Kada povrće
omekša pobiberimo ga, posolimo, dodamo isečene paradajze i promešamo.

Vatrostalnu posudu poprskamo uljem. U posudu preručimo sadržinu iz tiganja. Na povrće poređamo ćufte. Prelijemo belim vinom i sa 400 mililitara vode. Pečemo 60 minuta u rerni zagrejanoj na 210 stepeni.

Na jednu stranu tanjira serviramo prethodno skuvane krugove krompira. Zatim na tanjir serviramo paša ćufte na koje nanesemo rendan parmezan.

Prijatno!