MOTORNI TROTINET

Petar Veličković je bio Beograđanin italijanskog porekla koji je bio pravi tvorac „vespe“. Bio je vrhunski vozač automobila i vlasnik prodavnice auto delova.

 

Njegov otac Paskvale Grosi, došao je iz Italije u Beograd 1918. godine. Budući da Grosi na italijanskom znači veliki, promenio je prezime u Veličković.

petar veličković

Paskvaleov sin Petar, rođen u Beogradu, bio je vrhunski vozač, pa je učestvovao i u legendarnim trkama oko Kalemegdana 1939.

Radio je kao trgovac auto-delovima i motociklima u prodavnici „Auto-omnia“ koja se nalazila odmah do zgrade Skupštine.

Predratna štampa objavila je članak o njemu jer je Petar, s obzirom da nije voleo da se gura po tramvajima, za 4.500 dinara sagradio „motorni trotinet“ koji je išao brzinom od 50 kilometara na sat i trošio dva i po litra benzina na 100 kilometara. Imao je „Puhov“ motor i točkove od aviona „aero-2“.

Uspeo je da napravi šest ovakvih vozila, pri čemu je svako bilo bolje usavršeno od prethodnog. Ove mašine bile su preteče mopeda „vespa“ koga su Italijani patentirali tek posle Drugog svetskog rata.

Petar Veličković je posle rata dobio nagradu za projekat motora sa vodenim hlađenjem, zajedno sa profesorom mašinskog fakulteta Mikom Borisavljevićem.

Imao je svoju radnju, trgovinu auto delovima, koja mu je u toku nacionalizacije oduzeta.

Međutim, to ga nije sprečilo da nastavi da projektuje i vozi motore, pa je 1947. osvojio prvo mesto u brdskoj vožnji kod Avale. Potom je otišao u Nemačku gde je ostao do kraja života.

Zašto nikada nije patentirao svoje vespe, na to pitanje niko nije mogao da da odgovor.

Na fotografiji u tekstu nalazi se Petar Veličković na jednoj od svojih „vespi“ ispred ulaza u paviljon „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu. Fotografija je nastala tridesetih godina 20. veka.