ŠTITI OD NESREĆE

Potkovica ima dugu istoriju zaštitnog simbola. Od najranijih vremena čovek je verovao da je „U“ oblik potkovice moćan zaštitni simbol.

 

Ovaj simbol je veoma čest u egipatskoj ikonografiji. Kod starih naroda je povezivan sa boginjama meseca i lova, kod starih Grka Artemidom, a kod starih Rimljana Dijanom. U drevnoj keltskoj tradiciji, nakit za potkovice korišćen je za odbranu od tzv. vragolastih vila.

potkovica

Možda najistaknutija karakteristika potkovice kao zaštitnog i srećnog simbola dolazi iz Engleske. Postoji legenda da je đavo posetio Svetog Dunstana koji je bio vešt kovač i tražio mu da napravi jednu potkovicu. Sveti Dunstan je ulovio đavola u potkovicu i otada nikada više nije mogao da uđe u hrišćansku kuću koja ima potkovicu iznad vrata.

Potkovice su isticane na štoku vrata kao opomena zlim silama da se kuća nalazi pod božanskom zaštitom. Ovo verovanje je nastalo iz žrtvenih obreda gde je kao žrtva bogu prinošen konj, od koga su ostale samo potkovice koje su bile dokaz o podnetoj žrtvi bogu. U nekim krajevima potkovica uginulog konja je predstavljala fetiš koji štiti žene da lakše rađaju, nerotkinjama donosi iznenadni porod i uspješno štiti od svih bolesti, a malu decu od uroka.

Potkovica je oduvek bila povoljan simbol. Smatralo se naročitom srećom kada se nađe stara potkovica, za koju se veruje da ima desetostruku snagu kupljene potkovice. Zapisano je da je brod admirala Nelsona zvanog Pobeda, imao sreću jer je potkovica bila prikovana za njegov jarbol.

U Evropi, na Istoku i Latinskoj Americi potkovica obično visi zakačena na zidu okrenuta na dole. Tako će sreća, prema verovanju, biti „prosuta“ na vas. U Engleskoj se međutim potkovica stavlja u obrnuti položaj, a u Meksiku se ne sme dodirivati.

Prema feng šuiju potkovica se postavlja u zavisnosti od ciljeva koje čovek želi da postigne. Kada se zakači u dom, ona postaje jak zaštitni talisman za celu kuću, a ako se postavi na prozore prema unutra privući će materijalni prosperitet.

Veruje se da će, kada se zakopa u zemlju na severozapadnoj strani kuće prve noći punog meseca, doneti sreću. Kada cveće ne uspeva da cveta u kući, a razlozi nisu jasni, potkovica se stavlja u blizini.

Potkovica u automobilu štiti od nesreća i osigurava sreću svim putnicima.

Izvor: Vesti-online.com