SLATKA TURSKA POSLASTICA

Recept za kadaif sa orasima. Popularna turska slatka poslastica se lako i jednostavno sprema, spoj testa i slatkog preliva

 

Kadaif (turski: kadayıf, bugarski: кадаиф kadaif, grčki: κανταΐφι kadaifi) je vrsta kolača koji dolazi iz Turske. Pravi se kao pita od kadaif rezanaca i slatkog preliva Agde. Kadaifi rezanci su tip tankih, vrlo kratkih turskih rezanaca. Izrađeni su od brašna i vode. U sud za kuvanje se sipaju kroz sito.

Koriste se za proizvodnju bliskoistočnog deserta i drugih namirnica u regionu Sredozemnog mora. Uz baklavu i knafeh, najpopularniji je desert u Turskoj

Turski slatkiš Recept za Kadaif sa orasima

Kako se sprema Kadaif  

Maslac i ulje staviti u šerpicu i na vrućoj ringli zagrijati da se maslac rastopi i držati ga tako na vrućem šporetu. Orahe krupno samleti, znači samo nekoliko puta da se okrenu u mašini. Ako ih ne možete tako samleti, onda pola iseckajte na dasci za meso oštrim nožem.

Sastojci kod kadaifa:

– 500g kadaifa
– orasi po želji ili oko 100 gr
– suve grožđice po želji
– 100 grama putera

Pripremiti tepsiju, malo dublju. Pola kadaifa istresti u tepsiju i fino ga rasporediti da se ne lomi puno. Tepsiju nije potrebno mastiti. Sada vruć maslac, otprilike jednu trećinu, kašikom lagano prelivamo po kadaifu pa ravnomjerno rasporedimo orahe.

Ostatak kadaifa raširimo po orasima i lagano rukama pritisnemo da sve lepo stane u tepsiju. Prelijemo sa ostatkom maslaca i ulja.

Rernu upalimo na 170 C na vruć zrak i kadaif se peče otprilike jedan sat. Kadaif treba nadgledati, može brzo zagoriti. Čim dobije svetlo smeđkastu boju smanjiti temperaturu na 160°C i pokriti ga folijom.

Nakon deset minuta smanjiti na 130° i nastaviti peći još petnaestak minuta.

Onda otvoriti rernu da izadje vrelina i smanjiti na 90°C i ostaviti u rerni još nekih deset minuta. Bitno je da se isuši i ispeče.

Uglavnom gotov je sa pečenjem kada počne da „hoda „po tepsiji tj. kad se tako ispeče da se odvoji od rubova tepsije.

Kako se sprema Agda, preliva za kadaif

Čim smo kadaif stavili u rernu pristavimo agdu. Agda mora biti gusta i to je od ključne važnosti za uspešno napravljen kadaif.

Sastojci za Agdu:

– 500 ml vode
– 500 gr šećera
– jedna kašika limunova soka
– nekoliko kriški limuna

U šerpu istresti šećer i vode toliko da se šećer potopi i jedan prst vode da bude iznad. Dodamo i limun. Mešati stalno. Kada agda proključa smanjimo vatru i kuhamo je još 15 minuta. Nakon toga isključimo ringlu i skinemo šerpu.

BioLiver kapi lek za ciste u jetri

Kako se kadaif preliva Agdom

Kada je kadaif ispečen izvadimo ga iz rerne i ostavimo neka se malo ohladi, otprilike 10 minuta.

Agda je još topla i kutlačom za supu polako zalivamo kadaif. Uzeti tri kutlače i ravnomerno ih rasporediti po kolaču.

Sve to raditi u tankom mlazu i polako da krajnji rezultat ne bi bio gnjecav.

Agdu opet vratiti na ringlu i neka se kuva još 3 minute, pa je opet skloniti sa vatre i tako vrelom zaliti kadaif. Opet tri kutlače i vrlo tanak mlaz.

Agda ponovo vratiti na ringlu i kuvati još 2 minute. Sada neka se malo ohladi pre nego što je zalijete po kadaifu. Najbolje bi bilo to sada uraditi kašikom. Agda se neće ušećeriti zbog limuna.

Ostaviti kadaif da se ohladi na sobnoj temperaturi. Najbolje je kada se ohlad prekriti ga folijom i ostaviti u špajzu preko noći i tek sutradan je spreman za frižider i jelo.