ISKUSTVO KOJE NIKO NE ŽELI

Desi se nekome, da čitav život prođe, a da se nijednom ne zaglavi u saobraćaju zbog kvara na automobilu. Ali, nažalost, mnogo je više onih koji dođu u situaciju da zbog najbanalnijeg kvara, makar to bila i puknuta guma, morali da primene „šlepovanje“.

 

Istini za volju, nije isto kada guma pukne u gradu, ili prezubi motor na dalekom putu, preko planinskog venca. Zbog toga uvek treba imati na umu da postoje šlep službe koje mogu da nam pomognu.

Šlepovanje

Službe za šlepovanje su uglavnom sa sedištima u najbližim gradovima, te tako ako ste zaglavljeni u Vojvodini, možete potražiti šlep službu u Novom sadu, ako vam se peh desio u Crnoj Gori, prelistajte Kolašin i Podgoricu, a na jugu Srbije Niš ili Leskovac. Kako god bilo, zlu ne trebalo, valjalo bi da pri ruci imate barem nekoliko brojeva šlep službi.

Šta je šlep?

Šlep u doslovnom prevodu sa nemačkog, od nemačke reči „Schleppe“ znači vući. Najpre se pod ovim pojmom mislilo na plovilo koje ima niski gaz, a koji služi da vuče ili gura teret u rekama i kanalima. Ponekad se dešava da se šlep koristi i  na moru. Međutim, u kolokvijlanom govoru, izraz šlep odomaćio se u svakom smislu, a podrazumeva i vučenje kamionima, ali i vučenje pokvarenih automobila. Kada kažemo šlepanje ili šlepovanje, prva nam je asocijacija upravo vuča pokvarenih ili havarisanih automobila.

Kuka za vuču

Da bi automobil mogao da bude vučen ili da vuče, potrebno je da ispod haube i gepeka ima kukice na koje se može zakačiti uže. Šlepovanje se obavlja tako što uglavnom teži auto, sa većom kubikažom, zakači svog mučenog saborca za svoj gepek i vuče ga, izbačenog iz brzine, dok neko drugi upravlja automobilom koji je vučen. Šlep službe ove usluge naplaćuju, ali postoji i mogućnost da vam osiguranje automobila određene troškove pokrije. O tome se valja raspitati u automoto savezima.

Uže za vuču

Za šlepovanje se koristi metalna sajla koji je upreden od metalnih sajli manjih prečnika. Ova sajla uglavnom ima sa obe strane kuke koje se kače na automobile. Savetujemo vam da nikada ne zabušavate, kada je u pitanju cena i kvalitet užeta jer gotovo sigurno nećete imati šanse za popravni, kada vam se dogodi da automobil stane nasred puta. Da biste izbegli tu verovatnoću, čak iako računate na šlep službu, ipak obezbedite adekvatno uže koje bi moglo da vas izvuče sa puta u slučaju da ne možete da dođete do službe. Ponekad je dovoljno da samo zamolite nekoga da vas povuče do prvog majstora, ali kao za maler, može se dogodite da saputnik ima volju, ali ne i opremu. Zbog toga, pravac prva radnja i rešite problem.

Šta nakon vuče?

Da biste bili potpuno sigurni, najpre razmišljajte o tome šta pre puta. Obavezno oterajte automobil kod majstora da ga pregleda i dijagnostifikuje eventualne probleme. Ukoliko ste redovno održavali automobil, a pritom najpre mislimo na mali servis, ne bi trebalo da imate većih problema. Zamena pumpe za vodu ili kaiša, ukoliko niste stoprocentno sigurni u svoj automobil, takođe može biti od koristi. A ako do kvara dođe na putu, pa pravac pouzdani majstor i generalka. Nema vam druge.