OD ALADINOVOG DO PIROTSKOG

Kada smo kao mali gledali Aladina, svi smo zamišljali na kakvom se to ćilimu on vozi, dok leti od mesta do mesta. Leteći tepisi sigurno su u naše živote zalutali pre nego pirotski, ali su svakako bili prisutni u imaginaciji.

 

Tada se zapravo i nismo pitali koja je istorija ćilima i tepiha, i otkud su se oni tu pojavili.

tepisi

O tepisima se ne raspreda na široko, osim što se eventualno daju saveti za pranje istih. Tepih servisi su promenili poimanje pranja tepiha, pa se danas sve ređe viđa pranje tepiha ispred zgrade, ili tresenje na šipki. Što se tiče nekih modernijih kuća, ima i onih koji se odlučuju da tepihe potpuno isključe iz enterijera. 

Virus sa tepiha

Virus koji uzrokuje grip u stomaku, a koji se zove Norvalk, često se gnezdi na tepisima. Na neočišćenom tepihu, ovaj virus može da opstane čak mesec dana. Zamislite samo koliko je onda važno prati tepihe i održavati njihovu higijenu. Ako uzmemo u obzir šta sve u toku jednog meseca padne na tepih, ko njime prođe, nije ni čudo što je prirodno stanište virusa i bakterija.

Najstariji tepih

Ako ste se ikada pitali koji je to najstariji tepih, evo odgovora. U pitanju je tepih koji je star preko 2.000 godina, a pronađen je tokom 40-ih godina dvadesetog veka i to u skitskoj grobnici u Južnom Sibiru. Kako je sve to vreme uspeo da preživi, veliko je pitanje. Izvesno da je niska temperatura uspela da održi ovaj tepih

Teorija „pet sekundi“?

Koliko ste puta rekli tu rečenicu kada vam zbog nepažnje hrana ispadne na pod. Dunete, i odahnete, a potom pojedete to što je ispalo, zar ne? Naravno pravilo per sekundi je samo mit. Zahvaljujući mikrobnoj adheziji, neke bakterije kakve su salmonela tiphimurium i salmonela enteritis mogu istog trenutka da pređu na hranu, a potom izazivaju dijareju i povraćanje.

Tepisi preko celog poda

Nauka kaže da su tepisi koji se prostiru od zida do zida mnogo veći izazivači bolesti. Iako zvuči neutemeljeno, istina je zapravo takva da se ovakvi tepisi teže skidaju i odnose na pranje, pa se zbog toga na njima nalazi više bakterija. Zbog toga se savetuju manji tepisi koji ne pokrivaju čitav pod.

Leglo grinja

Alergija na grinje može da izazove brojna oštećenja disajnih puteva, ali i osip, kijavicu i gušenje. Grinje napreduju u toplim i vlažnim sredinama, a što je više prašine više je i njih. Ono što je problematično jeste i to što se grinje kada odumru raspadaju i mešaju sa prašinom. To izaziva ozbiljne alergijske reakcije, a da bi se to preveniralo potrebno je čistiti tepihe i posteljinu. Nekada nije dovoljno samo oprati tepihe, već i usisati ih posebnim usisivačima. Grinje su protivnik disajnih puteva, a oni koji imaju alergijske reakcije često se žale na njih. Savetuje se da se na svakih 12 do 18 meseci tepisi detaljno operu i usisaju, kako bi se odstranili svi suvišni delovi mikroorganizama koji izazivaju alergije.