VRHUNSKI MERLO. ORGANSKI. MADE IN SERBIA.

Vredi zapamtiti organski merlo Iskra male butik vinarije „Čaša vina i priča“ iz Pretkovca u okolini Ražnja, Paraćin, Šumadija

 

Mi smo u poseti vinariji Čaša vina i priča došli sa željom da probamo vina belih domaćih sorti Panonija i Kujundžuša.

I probali smo sa zadovoljstvom ta vina ali nam je najimpresivniji utisak ostavio organski merlo Iskra iz njihovog asortimana. To je vrhunski srpski merlo.

Čim smo ga probali zaiskrile su nam iskre u očima!

Vrhunski srpski Merlo - Iskra organski Merlo vinarija Čaša vina i priča iz Pretkovca

Inače, u pitanju je mala butik vinarija Čaša vina i priča koja ima godišnju produkciju do 10.000 litara, uglavnom orijentisana na pomenute autohtone sorte. Vlasnik vinarije je Dušan Drenić sa suprugom i roditeljima.

Domaćini su nas lepo ugostili sa vinom i pravom domaćom hranom, gde posebno ističemo paradajz iz njihove bašte, jer je to paradaj u najboljem mogućem izdanju – ogroman, sladak, mirišljav i ukusan.

Proveli smo par sati u zanimljivom razgovoru o vinima i vinarijama, sortama i stilovima. Objasnili su nam kako se pravi autentični srpski organski merlo i kako su se odlučili za autohtone sorte groždja Panonija i Kujundjuša za bela vina. Vodila se filosofska diskusija da li vinar treba da se prilagodjava tržištu i kupcima ili da prati striktno svoju zamisao i viziju.

Moja neka lična zamisao da imam malu vinariju i da pravim vino, pravio bih ga stilski i sortno samo za sebe, pa kome se dopadne nek uživa a kome se ne dopada nek zaobilazi. No, to je lako reći i mudrovati kad nisi u vinskom biznisu ili si situiran i egzistencijalno nezavistan pa te baš briga za sve.

Jer, vinski biznis je vrlo konkurentan.

ZAPIS SA DEGUSTACIJE

Vinarija Čaša vina i priča je očekivala posetu TV ekipe RTS-a iz emisije Znanje i imanje pa nam je priča išla u tom pravcu.

Na primer, saznali smo da je lokalni specijalitet tog kraja jelo Červiš, dugo kuvano jelo od belog mesa, ulja i brašna. Sutradan se spremalo za emisiju Znanje imanje.

Pored mesta Ražnja i tim krajem je prolazio Carigradski drum i vinski put, koji sada ova mala vinarija sa par drugih vinarija obnavlja kao poseban brend Carigradski vinski drum.

Uz Carigradski drum knjaz Miloš Obilić je naredio bio da bude posadjena jabuka uz put za putnike. I dan danas tih jabuka ima po kraju.

9 koraka je bila širina Carigradskog druma, to je širina da se dve konjske zaprege mogu mimoići.

Belo vino Kujundžuša je od stare sorte koja je poreklom iz Turske i znači zlatno vino, zlatna loza. Kujundžija je naziv za zlatara.

Kujundjuša je prijatno i puno vino, zaokruženo, malo ima kiselina.

Belo vino Panonija je malo lepršavije vino sa više kiselina ali umerenog tela.

Vinarija nam je na degustaciji dala da probamo organski Prokupac iz vinograda prokupca koji je posadjen 1916-e godine!

Korišćena je vanstandardna tehnologija obrade vina za 101 godinu staru lozu. Organski Prokupac je iznenadjujuće čvrstog karatera i ima intezivnu tamnu boju. Običan prokupac ima pomalo bledunjavu boju i prozirno telo zbog čega ga lično ne preferiram.

Ovaj Organski Prokupac može biti bitan prokupac na mapi srpskih vina u budućnosti.

Vinarija Čaša vina i priča je za svoj Roze dobila srebro 2016 godine na sajmu srpskih vina. Odlikuje ga duga maceracija, jača boja i čvrstina.

I na kraju organski Merlo.

Vinarija Čaša vina i priča ima u ponudi klasičan i organski merlo. Klasičan Merlo je solidno vino ali ima neobično gorko ljutu notu bibera koja nekako štrči.

S druge strane i Organski Merlo naziva Iskra ima tu notu ali diskretnu. Deluje kao da je odležao u bariku ali nije. Sortnost je izražena ali i jak karakter, ima dubinu i punoću, što je iznenadjujuće za sortu Merlo.

Po karakteristikama kao merlo je negde izmedju Kamnik merloa i Do kraja sveta merloa, malo potentniji od Tarpoša na primer, da mu odredimo mesto.

Po meni ovaj organski merlo odležavanjem u dobrom buretu može da postane vrhunski merlo, tim pre što je organski.

A kako kod nas nema vrhunskih merloa a tek nema organskih, po meni bi ovo vino trebalo da bude odmah na mapi Top vina Srbije.

Vlasnik vinarije je poslao boce Iskre na takmičenje u Italiju i nada se uspehu.

Kod mene je već dobio zlatnu medalju za organski merlo Iskra.

Zlatko Šćepanović