LOŠE NAVIKE U ODRŽAVANJU SLABE KOSE

S godinama se kod mnogih ljudu javi proćelavost vlasišta, odnosno tanka kosa postane njihova svakodnevica sa kojom se intenzivno bore. Međutim, određene navike u prikrivanju ove estetske neprijatnosti postojeće stanje mogu da učine još gorim.

 

Tanka kosa može biti veoma neugodna i teška za održavanje. Iako znamo da su određene bolesti, lekovi, starosna dob, hormoni ili genetika faktori nad kojima mi nemamo kontrolu, najveći krivci za gubitak i propadanje naše kose, kako upozoravaju stručnjaci, jesu navike koje radimo svakodnevno, a koje čine da nam je kosa sklonija oštećenju, lomljenju i opadanju.

tanka kosa

Među najvećim saboterima bujne kose su stres i loša ishrana. Međutim, nije sve izgubljeno i nešto možemo da učinimo kada nam je tanka kosa. Sve što je potrebno jeste da se malo prilagodimo nekim našim svakodnevnim navikama.

Vrhunski svetski frizeri otkrivaju neke od najčešćih grešaka koje čine osobe koje imaju tanku, proređenu kosu. Oni su pronašli 10 svakodnevnih navika od kojih moramo odustati ako želimo bujniju i zdraviju kosu.

1. Čvrsto povlačenje mokre kose unazad

Možda nam se čini zgodnim, posebno ako smo u žurbi, da kosu na brzinu vežemo u rep odmah nakon što smo izašli ispod tuša. Ipak, ova navika može prouzrokovati ozbiljnu štetu našoj kosi, posebno ako se ona odvaja u tankim pramenovima.

„Kosa se rasteže kada je mokra, pa joj povlačenje unazad i vezivanje u rep može prouzrokovati dodatni stres koji će je samo izlomiti“, kaže Lindzi Viktorija, master stilistkinja iz kompanije „Spoke & Weal“ iz Los Anđelesa.

Ona dodaje da ako kosu već treba da vežemo dok je mokra, bolje je koristiti široku elastičnu traku ili šnalu kako bismo izbegli da nam kosa bude previše zategnuta.

2. Korišćenje previše ulja za kosu

Ulje za kosu čini da nam kosa izgleda blistavo i sjajno, ali se ovakvi preparati ne preporučuju osobama sa tankom kosom.

„Nanošenje ulja na tanku kosu stvara efekat slepljivanja, kosi deluje preteško i dovodi do toga da tanki pramenovi postanu ravni i zaglađeni na vlasištu“, objašnjava Viktorija.

Umesto toga, ona preporučuje upotrebu dubinskog tretmana za regenerisanje i postizanje zdrave kose, koji bi u potpunosti isključio upotrebu ulja za oblikovanje frizure.

3. Prekomerna upotreba esktenzija za kosu

Produžeci, tj. ekstenzije za kosu odmah daju volumen koji je preko potreban svakome ko se suočava sa problemom istanjene kose, ali ni sa njima ne treba preterivati.

Iako spadaju u najefikasnije i najefektnije rešenje za frizuru koja se može veoma brzo napraviti, ekstenzije za kosu valja zameniti drugim produžecima na neko određeno vreme, uz pauzu u njihovom nošenju, kako bi prirodno oslabljena kosa i njeno vlasište nakratko odmorili.

4. Nekorišćenje sredstava za oblikovanje

Pronalaženje pravog proizvoda za oblikovanje kose iz bogate palete koja se nudi na tržištu je veoma važno za održavanje tanke koste.

„Bitno je pronaći proizvod koji kosi može da stvori zavidnu debljinu i volumen, bar momentalno i trenutnog efekta“, navodi Viktorija. „Zato savetujem da osoba tanke kose koristi neki od preparata za oblikovanje kao što su pena ili lak za kosu, jer ako je samo opere i osuši, kosa će se osećati beživotno“, primećuje ona.

5. Izbegavanje farbanja

Ako već imamo tanku kosu, obično smatramo da je ne treba bojiti kako je dodatno ne bismo istanjili. Međutim, to je mit, pa ćemo možda biti iznenađeni kada shvatimo da dodavanje malo boje može učiniti čuda za povećanje debljine naše kose.

„Često i slobodno farbajte kosu, jer ćete stvoriti iluziju punije kose stvaranjem kontrasta u pramenovima i senkama koje stvaraju delovi vaše kose“, kaže Viktorija.

6. Nekorišćenje balsama

Ako po svaku cenu izbegavamo upotrebu balsama iz straha da će nam kosa postati previše ravna, treba da razmislimo još jednom. Baš kao i našem licu, i kosi je potrebna vlažnost, koliko god ona bila istanjena.

Iskusna frizerka Kali Ferara iz njujorškog salona „Roy Teeluck“ poručuje da oprezno izaberemo balsam za svoje vlasište. Kako ističe, on mora da bude takvog kvaliteta da stvara efekat punoće na tankim dlačicama kako bi iz svake od njih izvukao maksimum.

7. Prekomerno pranje kose

Ako nam je kosa tanka i lomljiva najbolje je izbegavati svakodnevno pranje.

„Konzistentnost svakodnevnog pranja kose može je stanjiti i učiniti suvom i izuzetno krhkom. Suvi šampon je odličan proizvod koji se koristi između pranja kako bi se izbeglo lomljenje kose“, kaže frizer Eliut Rivera, osnivač „Eliut Salona“ iz Njujorka.

8. Neuzimanje multivitamina koji pospešuju rast kose

„Nešto tako jednostavno kao što je nedostatak vitamina moglo bi da izazove gubitak kose“, upozorava Ferara. Zbog toga svim svojim klijentima, a posebno onima koji dožive gubitak kose, ona preporučuje vitamin za kosu, kožu i nokte kao što je biotin.

„Kosa je često odraz nečega što se događa u vašem telu i ponekad je jednostavno potrebno da vodite računa o sebi“, dodaje ova frizerka.

9. Prekomerna upotreba pudera za prekrivanje

Da bi prikrili bilo koja područja na vlasištu koja su stanjena ili potpuno ćelava, mnogi koriste specijalizovani puder koji imitira kosu.

Prema rečima Peni Džejms, vlasnice istoimenog frizerskog salona iz Njujorka, prekomerna upotreba ovog sredstva za prekrivanje ćelavosti može biti štetna, jer će se folikuli dlake vrlo brzo začepiti i prigušiti, stvarajući još veći gubitak kose. Zbog toga, Džejmsova preporučuje da se ovaj puder koristi najviše jednom ili dva puta nedeljno.

10. Izbegavanje šišanja

Čak i za one koji imaju veoma tanku kosu bolje je da redovno odlaze kod frizera kako bi se ošišali i ojačali krajeve svoje kose, nego da posećuju salon samo nekoliko puta godišnje, uz izgovor da im je kosa slaba.

„Redovno šišanje omogućava kosi da bude zdrava, a ošišani krajevi pružaju izgled punije kose, makoliko ona bila slaba“, kaže Viktorija.