BANANA KOCKE

Po izgledu deluju da ih je lako napraviti, ali ove banana kocke nisu toliko zahtevne, mada im se treba posvetiti pažnja duža od sat vremena. Međutim, isplati se svaki minut proveden u kuhinji zarad ovog fantastičnog deserta.

banana kocke

Sastojci:

3 banane
200 grama keksa
4 jaja
3 kašike mlevenih oraha
2 kesice praška za puding od čokolade
300 grama šećera
4 kašike brašna
želatin
1 vanilin šećer
polovina kesice praška za pecivo
800 mililitara mleka
200 mililitara slatke pavlake

Način pripreme:

U sud za mućenje lupamo jaja. Dodamo 5 kašika šećera i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi. Prašak za pecivo dodamo u sud sa brašnom, dodamo mlevene orahe, sipamo u sud za mućenje i mešamo dok ne dobijemo homogenu smesu.

Tepsiju obložimo papirom, prespemo testo za patišpanj i pečemo u rerni 10 minuta na 250 stepeni.

U šerpu sipamo pola mleka i stavimo na šporet, dodamo 200 grama šećera i mešamo žicom za mućenje. U preostalo mleko u menzuri dodamo prašak za puding i promešamo. U prokuvalo mleko dodamo razmućen puding mešajući i kuvamo dok puding ne dobije potrebnu gustinu.

U veliki dubok sud lomimo keks. Oljuštimo banane i sečemo ih na parčad. Isečene banane prespemo u sud sa keksom i promešamo. Patišpanj prevrnemo i sečemo na dva jednaka dela. Jedan deo stavimo na poslužavnik za tortu i filujemo filom. Na fil stavimo drugi deo patišpanja.

Potom u šerpu, na šporet stavimo oko pola litre vode. U sud sa želatinom dodamo vanilin šećer i mešamo. Potom mešajući žicom vodu u sudu na šporetu, dodamo želatin.

Slatku pavlaku mutimo mikserom dok se ne zgusne šlag. Šlagom premažemo gornji deo torte. Preostalim šlagom punimo kuvarski špric kojim ukrasimo krajeve torte. Preostale banane isečemo na tanke krugove i ređamo po celoj gornjoj površini.

Šerpu sa želatinom sklonimo sa vatre. Kuvarskom četkom prskamo po bananama i ostavimo da se stvrdne. Sečemo tortu na kocke i poslužimo.

Prijatno!