VARIJANTE GLOBALNOG JEZIKA

Jezik i njegovi dijalekti ne poznaju granice. I to zaista ne treba dokazivati, s obzirom na to da vrlo često premašuje sve geografije, kreće se, širi, a o nekoj kulturi svedoči i vertikalno i horizontalno. I kroz vreme i kroz prostor.

 

Međutim, u zavisnosti od toga na kojim je geografskim prostorima težio da se razvije, engleski je jezik profilisan u nebrojeno različitih pravaca.

Dijalekti

Dijalekti u engleskom jeziku su brojni, a o tome koji su poznatiji, koji interesantniji, a koji svojstveni samo nekim krajevima, govorimo u nastavku. Ono što nudi bilo koji kurs engleskog jezika zapravo je samo standardni engleski jezik. Ostale finese uče se kroz konverzacije, a dijalekat se usavršava u zavisnosti od toga sa kojim ga slojevima stanovništva i na kojim prostorima govorimo.

Šta su dijalekti?

Naime, da bismo pokrenuli ovu temu, važno je reći šta zapravo dijalekat predstavlja. U pitanju su jezički varijeteti koji spadaju unutar jednog jezika. Dijalekti su raznolike forme istog jezika, a razlike se ogledaju po izgovoru, rečniku, pravopisu i gramatici. Dijalekte stoga možemo smatrati nekom vrstom pod oblika jezika koji su u velikoj većini slučajeva međusobno razumljivi. Ipak, u pojedinim jezicima, govornici različitih područja istog jezika se ne razumeju.

Engleski u Engleskoj

Kada govorimo o dijalektima engleskog jezika u Engleskoj, možemo ga podeliti na severnoengleski, istočno-midlendski, zapadno-midlendski, istočno engleski i južno engleski. Govoreći o svim ovim dijalektima, govorimo o desetinama poddijalekata koji se nalaze unutar ovih klasifikacija narečja. Govornici engleskog u Engleskoj zapravo su izvorni govornici, ali i inspiracija drugim geografskim područjima.

Afrički engleski

Engleska, odnosno Velika Britanija je svojevremeno, u kolonističkom smislu, bila i te kako prisutna širom sveta. To je uzrokovalo pojavu engleskog jezika na drugim kontinentima koji nisu Evropa. Tako se engleski, uz francuski, španski i portugalski poprilično nastanio širom sveta. Što se tiče Afrike, tu se pozicionirao u pojedinim državama i uz izvorne domorodačke zauzeo stav rame uz rame, da bi ih vremenom i potpuno potisnuo. Kamerun i Gana su neke od država Afrike u kojima se govori engleski. Osim njih, tu su još i Kenija, Liberija, Malavi, Namibija, Nigerija i Južna Afrika.

Kreolski jezici

Kreolski jezici ili takozvani pidžini su jezici koji se zasnivaju na engleskom jeziku. To znači da se domorodački jezici nisu asimilovali sa engleskim, već su napravili izvesnu tvorevinu koja koristi elemente engleskog. Američki Indijanci ponegde govore engleski jezik, a pan-azijska varijanta engleskog naziva se Globalese.

Šta je kokni?

Jedan od veoma zanimljivih akcenata engleskog jezika nastao je u radničkom delu Londona, na istočnim obodima grada, a postao je prepoznatljiv po brojnim serijama koje su ga donekle i karikirale. Reč je o „cockney“ dijalektu po kome su poznate i mnoge rok i pank grupe. Ovo je rečnik radničke klase, a odlikuju ga kraćenje pojedinih fraza, brz izgovor i poprilično autentični glagoli. Cockney je nastao kao odlika radničke klase, ali su ga vrlo brzo usvojili oni koji nisu nužno „working class“ ali su deo subkulture koja ovakav način života veliča i postavlja u modni centar. Zbog toga je on možda i najinteresantniji dijalekt, odnosno sociolekt (govor ljudi jedne određene grupacije).