POZIV NA SILOVANJE

Pevač Farel Vilijams dao je intervju časopisu GQ i u njemu se osvrnuo na kontroverze koje je izazvala njegova megapopularna pesma „Blurred Lines“.

 

Farel je pesmu „Blurred Lines“ snimio 2013. godine s kolegama Robinom Tikeom i Ti-Ajem.

blurred lines

Američki muzičar, producent i modni dizajner priznao je kako je danas i te kako svestan da su stihovi spomenutog singla seksistički i šovinistički, ali dodaje kako isprva uopšte nije mogao da shvati zašto su je mnogi slušaoci doživeli kao svojevrsno pozivanje na seks bez pristanka, to jest na silovanje.

„U vreme moje mladosti neke stvari bile su dopuštene, ali danas nema šanse da će ih javnost tolerisati… Objektiviziranje žena više ne prolazi… Iskreno, stidim se nekih starih stihova koje sam napisao i zato ih više ni ne izvodim na koncertima. Trebalo mi je puno vremena i ličnog rasta da dođem do te tačke razmišljanja“, izjavio je popularni američki muzičar u intervjuu.

Viliams je dodao kako mu u početku nisu bile jasne negativne reakcije na pesmu, jer su je, rekao je, „i mnoge žene stalno pevušile“, piše Index.hr. Onda je shvatio da se „većina muškaraca u pokušaju iskorišćavanja žena služi upravo jezikom i rečima koje je on koristio u spornom singlu“.

„Znam da to želiš… Sigurno želiš da budeš nevaljala… Iako se lično nikada tako nisam ponašao, spoznaja o pravom značenju tih stihova i kako oni utiču na žene dotukla me je“, rekao je Farel.

„Kultura u našoj zemlji je šovinistička i neke moje pesme su, nažalost, doprinele tome“, zaključio je Vilijams.

Izvor: B92.net