KNJIGE ZA MALIŠANE

Dobro dete je edicija knjiga za decu koja ima za cilj da podstakne kod dece razvoj onih osobina koje su oduvek krasile velike i nezaboravne ličnosti – veru, hrabrost, dobrotu, istinoljublje, nesebičnost, ljubav… jer to je ono što istinski ispunjava čoveka i čini ga srećnim.

Zelite li da imate dobro dete i da ono postane dobar čovek? Knjige su te koje stvaraju dobro dete.

Deca pamte priče iz detinjstva, vezuju se za te priče i njihove junake, i kopiraju ih u svom životu, pa je vrlo korisno da se deci dok su još mala čitaju priče koje promovišu dobrotu i dobra dela, kao i da im se kada malo porastu poklanjaju knjige sa takvim temama, da ih sami čitaju.

Knjige dobro dete edicija

Ovim knjigama iz edicije Dobro dete udruženje Dobrodetelj, kao pokretač ove edicije knjiga, poziva roditelje, bake i deke, tetke i teče, ujake i ujne, stričeve i strine, kumove i prijatelje… da pomognu deci koju vole, da pored sticanja znanja i veština neophodnih za život sačuvaju i u svojim starijim godinama sve one vrline koje deca najčešće imaju dok su mala, vrline koje jednom rečju možemo nazvati – dobrota.

Jer kakva nam odrastu deca, takav će biti i svet u kojem ćemo i mi i oni ubuduće živeti.

A kakva je situacija trenutno u srpskim knjižarama možemo da ilustrujemo time da u najvećoj beogradskoj knjižari, prodavačica koja nam je predstavljena kao najbolji poznavalac dečijih knjiga i koja za sebe kaže da ima malo dete kome često čita knjige, ne može 10 minuta da nađe knjigu za dete od 4-5 godina koja deci prenosi neku lepu poruku, o dobroti i drugim lepim stvarima. A nije da se nije trudila.

I to je razlog za pokretanje edicije Dobro dete. Naša vizija je na desetine knjiga za decu o dobroti i vrlini, u svim knjižarama širom Srbije, kako bi svako ko to želi mogao detetu koje voli da priušti priče o vrlini.

Za sada su objavljene 2 knjige u ediciji „Dobro dete“.

Knjiga Priče o dobroti

priče o dobroti

Prvo su objavljene „Priče o dobroti„, knjiga koju je napisala Elena Mihalenko, višestruko nagrađivana autorka iz Belorusije.

Knjiga se sastoji od 12 priča u kojima su glavni junaci mladunci različitih životinja.

Svaka priča ima svoju pouku: kako živeti ne samo za sebe i zbog sebe, već i kako pomoći i bližnjem svom. Kako izbeći usamljenost i otuđenost, hronične bolesti našeg doba. Za svako dobro uvek otvorena dečja duša upiće sve pouke ove divne knjigice

Knjiga je do sada objavljivana u Belorusiji i Rusiji, a po prvi put je objavljena u Srbiji.

Knjiga je namenjena deci od 4-10 godina

Odlomak iz priče „Ježić“

Stara veverica je još uvek tužno sedela na svom mestu.

priča ježić

– Evo, ovo je za vas, – reče ježić.
– Za mene? – začudi se veverica. – Ali to je čitavo bogatstvo!
– Nemojte, molim vas, to je samo korpica pečuraka, – osmehnuo joj se ježić.

– Ne, mališane. Za mene to nije samo korpica pečuraka. Spasio si me od gladi i od tužnih misli o tome da starci nikome nisu potrebni.

I ježić vide kako se iz veveričinih očiju skotrljaše suze.

– Ne želim da plačete, – reče on. – Sutra ću ponovo doći kod vas.
– Dođi. Jedva ću čekati da dođeš.

Knjigu trenutno možete kupiti:

– u prodavnicama SPC u Beogradu: u Srpskoj Patrijaršiji, na Terazijama, i u Nušićevoj ulici

– u dečijim radnjama Aksa u radnjama na Novom Beogradu(2), Krnjači, u Pančevu, Novom Sadu,Zrenjaninu, Nišu, Kragujevcu i Čačku, kao i u internet radnji na www.aksa.rs

– u knjižarama „Riznica“ u Zemunu i kod hrama Svetog Save na Vračaru www.knjizarariznica.rs

Knjiga Kad je car bio mali

kad je car biio mali

Ovu izuzetno ilustrovanu knjigu za decu je prema priči Svetog Vladike Nikolaja Velimirovića „Jednom malom bati koji traži jednu božićnu priču“ iz knjige „Misionarska pisma“ priredio internacionalno poznati strip crtač i ilustrator Dragan Lazarević – De Lazare.

Sveti Vladika Nikolaj priča priču koju je čuo u Svetoj Zemlji o veri i hrabrosti malog pastira Davida, koji će nešto kasnije postati najpoznatiji Car u dugoj istoriji jevrejskog naroda.

Kako se David borio protiv lavova, kako ga je napala ogromna zmija, kako ga je Bog zbog njegove snažne vere i molitve spasao iz bezizlazne situacije, i kako mu se David odužio kada je postao Car saznaćete u ovoj izuzetnoj knjizi.

david se klanja

U knjizi Kad je car bio mali pored ostalog možete naći i „Molitvu za decu“ Svetog Vladike Nikolaja Velimirovića, koja se završava stihovima koji nose svrhu i smisao postojanja kako ove knjige, tako i cele edicije „Dobro dete“, čija je ovo druga knjiga, a koji glase:

Pomozi Svemogući
Da deca uzrastu i sazru
Za sinovstvo Božije
I građanstvo nebesko
Na svoje večno spasenje
A u Tvoju slavu i hvalu.
Amin

Knjiga Kad je car bio mali je tek pre nekoliko dana izašla iz štampe i po prvi put će biti promovisana na sajmu knjiga 2019, od 20 do 27.oktobra 2019. godine, na štandu udruženja Dobrodetelj u hali 4, u sajamskoj ulici, koja – gle čudne slučajnosti – nosi ime Svetog Vladike Nikolaja Velimirovića, pisca ove prelepe priče.

Autor knjige Dragan Lazarević – De Lazare će potpisivati knjigu u subotu 26.10.2019. od 13 do 18 časova.

Podržite dobrotu – posetite nas na Sajmu knjiga!