ODŠTAMPANI DOM

Jedna američka kompanija napravila je revoluciju u zidanju stambenog prostora. Kuća od 350 kvadrata po ceni od 10 hiljada dolara nikla je za jedan dan zahvaljujući 3D štampanju.

 

Startap ICON iz Ostina koji je počeo da štampa kuće pomoću 3D štampača mogao bi da napravi revoluciju kada je reč o jeftinom stanovanju. Kuća od 350 kvadrata, koja osvane za jedan dan, za ovu kompaniju nije nikakav problem!

kuća od 350 kvadrata

Njihova metoda čim je predstavljena nedavno obišla je svet, a svi su oduševljeni jer mogu da naprave kuću za samo 24 sata.

Sada se i oglasio osnivač ICONA Evan Lumis koji je najavio da će u 3D štampati mnogo malenih domova širom Ostina gde ima najviše beskućnika, ali i šire.

On priznaje da nije lako iskalkulisati ukupne troškove, ali da su uspeli da odštampaju kuću od 350 kvadrata za 10.000 dolara u roku od 24 sata u 2018. godini.

Kompanija nije prva koja je dizajnirala tehnologiju 3D štampanja za izgradnju kuća, ali njena jedinstvena izgradnja na licu mesta mogla bi da bude revolucionarni podvig usled sve veće potražnje za pristupačnim domom.

– Nadamo se da ovo nije novost, ali ovo je zapravo novi način izgradnje za budućnost – rekao je Loomis.

Broj pristupačnih domova u SAD-u ali i svetu se smanjuje, i nema mnogo prostora da se poboljša tradicionalan način gradnje kuća, posebno kada je u pitanju smanjenje troškova, rekao je Loomis.

Tako je tim kompanije Icon krenuo da preispita kako se kuća može izgraditi od temelja i razvio 3D štampač sposoban za izgradnju kuće do 2.000 kvadratnih metara za manje od tri dana. Manje kuće mogu da budu gotove za 24 sata.

Prema procenama, izgradnja košta oko 289.415 dolara ukupno, ali će kompanija smanjiti troškove za 30 do 50 odsto.

– Još nismo stigli dotle, ali ta budućnost nije naučna fantastika – rekao je Loomis.

Izvor: Telegraf.rs