MIRIS I UKUS

Ako se ovom piću pristupi kao onome što treba da bude, a to je topao koktel od vina koji ne trpi loše sastojke, otvara se široko polje da se napravi kuvano vino i uživa u prepoznatljivim zimskim aromama.

 

Vinski čistunci često beže od kuvanog vina, jer na njega nose vrlo loše asocijacije: vino najnižeg nivoa kvaliteta, „dorađeno“ isto takvim žestokim pićem uz previše karanfilića, jedan je od simbola božićnih vašara širom Evrope i siguran put u žestoku glavobolju.

kuvano vino

Magazin Wine Enthusiast doneo je nekoliko saveta pomoću kojih možete dobiti odlično kuvano vino, uz zaista fantastične recepte.

Najvažniji savet za početnike glasi: uzmite sveže začine i nikada ne kuvajte vino koje ne biste pili i bez kuvanja. Iako se najčešće kuva crveno vino, u magazinu navode da su belo, roze i porto jednako dobre osnove za ovo piće. Što se same tehnike kuvanja tiče, u ovom magazinu sugerišu da se začini kuvaju sa vrlo malom količinom vina, jer će alkohol dati veliki doprinos ekstrakciji aroma iz začina, i da se ostatak vina može kasnije dodati u sud za kuvanje. Temperatura na kojoj se vino kuva ne bi trebalo da bude viša od 76 stepeni, jer na toj temperaturi počinje da isparava alkohol.

Što se izbora crvenog vina tiče, idealno je da ono ima jaku voćnu aromu, da nema jake tanine i da nije odležavalo u hrastu.

Crveno vino i pomorandže

Sastojci:

Dve pomorandže, dve boce suvog crvenog vina, 100 grama šećera, 2 štapića cimeta, 12 bobica pimenta ili karanfilića, 4 zvezdasta anisa, ‚1 kašičica crnog bibera u zrnu, pola čaše brendija, narendan ceo indijski orah

Priprema:

Dobro operite pomorandže u toploj vodi i istrljajte koru. Narežite koru na trakice, a pomorandže iscedite. U posudu za kuvanje stavite koru narandže, sok, čašu vina, šećer, cimet, piment, zvezdasti anis i biber i dovedite do ključanja. Smanjite temperaturu i kuvajte 20 minuta. Dodajte vino i brendi i zagrejte na 76 stepeni.

Egzotični spoj rozea i grejpfruta

Sastojci:

Jedan roze grejpfrut, dve boce suvog rozea, sto grama šećera, 12 karanfilića, tri zvezdasta anisa, jedan štapić cimeta, jedan komad đumbira od 5cm isečen na 6 kriški, 50ml likera tripl sek, narendan ceo indijski orah, dve kafene kašičice crvenog bibera

Priprema:

Dobro operite grejpfrut u toploj vodi. Narežite koru na trakice, a grejpfrut iscedite. U posudu za kuvanje stavite koru, sok, jednu čašu vina, šećer, začine i đumbir i dovedite do ključanja. Smanjite temperaturu i kuvajte 20 minuta. Dodajte vino i tripl sek i zagrejte na 76 stepeni.

Belo vino sa đumbirom i kardamonom

Sastojci:

Jedan limun, dve boce suvog belog vina, 100 grama šećera, 8 karanfilića, 3 zvezdasta anisa, 2 kafene kašičice zrna korijandera, 6 bobica kardamoma, jedan komad đumbira od 5 cm isečen na 6 kriški, 100ml brendija, 200ml sirupa ili likera od zove, ceo narendan indijski orah, grančice nane i borovnice (za ukras)

Priprema:

Dobro operite limun u toploj vodi i istrljajte. Narežite koru na trakice, a limun iscedite. U posudu za kuivanje stavite koru, limunov sok, jednu čašu vina, šećer, đumbir i začine, i dovedite do ključanja. Smanjite temperaturu i kuvajte 20 minuta. Dodajte vino, brendi i liker od zove i zagrejte na 76 stepeni. Ukrasite nanom i borovnicama.