POTCENJENA NAMIRNICA

Seme lana je jedno od najlekovitijih semena na svetu, jer je prepuno hranljivih materija, pa je i laneno mleko savršen izbor za unošenje u ishranu svakog dana.

 

Procenjuje se da je oko tri četvrtine svetskog stanovništva netolerantno na laktozu. Za ljude koji imaju problema sa varenjem laktoze, ne postoji neka alternativa za mleko koje nije na bazi biljnog porekla.

laneno mleko

Neki primeri uključuju sojino ili pirinčano mleko, kao i različita mleka od orašastih plodova, poput mleka od indijskog oraha. Međutim, ako ste i vi alergični na soju, gluten ili orašaste plodove ili imate probleme sa varenjem, ove alternative za mleko možda nisu najbolje opcije za vas. Međutim, jedna potcenjena zamena mleka koju biste možda želeli da razmotrite je laneno mleko.

Iako nije tako uobičajeno kao ostale alternative mleku, laneno mleko je samo po sebi hranljivo. Njegov sadržaj hranljivih sastojaka lako je suočiti onim drugim mlečnim alternativama. Još jedna stvar koja ga izdvaja je potpuni nedostatak holesterola. Takođe, laneno mleko ima malo ugljenih hidrata, kalorija i šećera, što ga čini napitkom zdravim za srce. Pored toga, u lanenom mleku nećete naći zasićene masti ili trans masti, već samo zdrave omega 3 masne kiseline.

Laneno seme je jedna od najvažnijih lekovitih namirnica na svetu, a odličan je izvor omega 3 masnih kiselina, dijetalnih vlakana i drugih osnovnih hranljivih materija.

Zdravstvene prednosti konzumiranja lanenog mleka

Budući da potiče od jedne od najhranljivijih namirnica na planeti, laneno mleko ima brojne zdravstvene koristi.

Evo nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo početi da ga dodajete u svoju svakodnevnu ishranu:

1) Povećava vitalnost, mladalačku energiju i tonus kože

Laneno mleko sadrži hranljive sastojke koji poboljšavaju zdravlje i koji mogu da povećaju vitalnost i energiju uz održavanje mladalačke kože.

2) Podstiče zdrav imunitet

Omega 3 masne kiseline važne su za održavanje zdrave imunološke funkcije. Zbog svojih snažnih antioksidativnih svojstava, zdrave masti koje se nalaze u lanenom mleku mogu podržati optimalnu funkciju vašeg imuniteta.

3) Podstiče zdravu kardiovaskularnu funkciju

Laneno mleko je prepuno zdravih masti koje mogu koristiti vašem srcu. Sadrži i vlakna koja održavaju zdrav nivo holesterola.

4) Pomaže u oporavku mišića nakon vežbanja

Ovo mleko je puno hranljivih materija koje pojačavaju energiju i koje mogu pomoći u oporavku mišića nakon vežbanja.

5) Uravnotežuje i podiže raspoloženje

Omega 3 masne kiseline su vitalne za zdravo raspoloženje. Umirujuća svojstva lanenog mleka omega 3 podstiču osećaj smirenosti i opuštenosti.

6) Podržava upravljanje težinom

Zahvaljujući visokom sadržaju dijetalnih vlakana, laneno mleko može podržati razumne ciljeve za mršavljenje uz pratnju zdrave ishrane i pravilnog vežbanja.

7) Podržava zdravu probavu

Laneno seme je po svojoj prirodi bogato biljnim vlaknima koje podržavaju zdrav probavni sistem i kretanje creva.

8) Prirodno je bogato esencijalnim hranljivim materijama

Laneno mleko je odličan način da povećate svoj dnevni unos hranljivih materija, jer donosi mnoštvo vitamina i minerala, poput dijetalnih vlakana, alfa-linolenske kiseline, proteina, kalcijuma, gvožđa, kalijuma, cinka i vitamina A, B9, B12, C, D i E.