TRKAČ I RATNI ZAROBLJENIK

Nesalomivi Olimpijac Luj Zamperini preživeo je pad aviona, 47 dana na otvorenom moru i japanski logor i posle svega toga otputovao u Japan samo da bi oprostio čoveku koji ga je zverski mučio.

 

Pre rata, Italijan Luj Zamperini, koji je živeo u Americi nastupao je na Olimpijskim igrama u Berlinu i bio 8. na trci od 5.000 metara.

luj zamperini

Za vreme Drugog svetskog rata nakon što im je pogođen avion u kome su bili on i još dvojica vojnika, oni bivaju prinuđeni da plutaju po Tihom okeanu u gumenom čamcu iznad jata ajkula.

Da bi preživeli lovili su ribu prstima, jeli albatrose, pili vodu iz konzervi koje je punila kiša kada bi usledila oluja.

Posle 33 dana jedan vojnik je preminuo od iscrpljenosti. Ipak nakon 47 dana njih dvojica su uspeli da pomoću ogledala daju signal avionu.

Međutim, nesreća u sreći bila je ta što su pronađeni od strane tada neprijateljske, japanske vojske.

Odvedeni su u zarobljeništvo, gde su mučeni i u kojem su ostali do samog kraja rata.

Najozloglašeniji je bio vođa logora Votanabi, koji je baš imao pik na Zamperinija. Naime pred sam kraj rata ga je čak terao onako iscrpljenog i mršavog, prljavog od uglja koji je nosio ceo dan, da drži dasku iznad glave, uz naređenje vojnicima da ako mu padne daska pre noći odmah ga ustrele.

On je izdržao do pada mraka i u tom trenutku je bacio dasku i urlao u facu Votanabiju.

Iako je oslobođen 1945, Zamperini je ostao zarobljenik noćnih mora i želje za osvetom.

Uspeo je da pobedi još jednog neprijatelja – zavisnost od alkohola, pronađe mir, odlaskom u Japan i opraštanjem svom najvećem neprijatelju, koga ipak nije uspeo da pronađe jer mu je rečeno da je izvršio sepuku, što nije bila istina.

Uspeo je i da dočeka duboku starost, preminuo je 2014. godine u 97. godini.

Pred smrt je pročitao pismo na stadionu pred 100.000 ljudi u kome je oprostio Votanabiju.

U knjizi „Nepokoren“ jednom od najlepših esejističkih štiva poznata spisateljica Laura Hilenbrend, je maestralno opisala duh i vreme Drugog svetskog rata i period Zamperinijevog mladalačkog života, kada je bio vrsan atletičar, osvajač brojnih medalja, olimpijac i zarobljenik.

Pre pet godina je snimljen i holivudski film „Unbroken“.

Preneto sa FB strane „Radiaoktivni komarac“