TEŠKI USLOVI RADA

Ako sanjate posao u prosperitetnoj telekomunikacionoj kompaniji, pogledajte kakva su iskustva jednog Kineza koji se zaposlio u fabrici Ajfona!

 

Kineski student novinarstva iz Njujorka Deijan Zeng proveo je prošlo leto na tajnom radu u fabrici Ajfona u Kini. Zeng je bio na tajnom zadatku i otkrio je zbog čega se proizvodnja popularnog modela telefona neće vratiti u SAD.

u fabrici ajfona

Radio je šest nedelja, odrađujući uglavnom noćne smene od 12 sati, svakog dana osim nedelje, u fabrici firme Pegatron, jednom od proizvodnih partnera elektroničkog giganta Apps. Posao mu se sastojao od ručnog ugrađivanja delova u mobilne telefone.

Za to je imao neobičan razlog: istraživanje koje zajedno sprovode Univerzitet u Njujorku i udruženje China’s Labor Watch (Nadzor rada u Kini).

Do istraživanja je došlo pošto je udruženje u Kini, „nadzor rada u Kini“, imalo saznanja da bi moglo da dođe do protivljenja radnika zbog uslova rada u fabrici.

Nakon povratka u SAD, Zeng je u intervjuu za CNBC preneo svoja iskustva.

A na temelju tog iskustva zaključuje da je, uprkos planovima predsednika SAD-a Donalda Trampa, praktično nemoguće da američki radnici preuzmu proizvodnju iPhonea i sličnih elektronskih uređaja.

A kako je uopšte dobio posao u kineskoj fabrici?

„Samo sam se pojavio. Samo su mi dali adresu fabirke i otišao sam tamo. Kad sam došao tamo, video sam ljude kako stoje sa prtljagom u dugom redu, pa sam samo stao u red. Kad sam došao na red, pitali su me licnu kartu, da im pokažem ruke i da izrecitujem englesku abecedu. Nakon toga sam upao. Trebalo mi je manje od 30 sekundi. Ne treba formalno da se prijavite za posao, niti da imatju bilo kakve veštine“, kaže Zeng, koji je dodao:

„Dakle, u fabrici sam dobijao platu od 3.100 juana ili 450 dolara“.

Zeng smatra da je nemoguće ovakav režim rada primeniti u SAD, jer ni jedan američki radnik ne bi prihvatio rad za takvu platu.

Prema nekim snimcima, napravljenim iz ove fabrike, njen eksterijer više podseća na zatvor nego na fabriku, okružen mrežama koje bi sprečile samoubistva radnika.

Međutim mnogi smatraju da samim tim što Kina postaje sve više ekonomski jaka, uskoro ovakvi uslovi rada biće neprihvatljivi, što će zahtevati prenošenje proizvodnje tamo gde se industrijskom gigantu više isplati.

Izvor: B92.net