MALE TAJNE MAJSTORA

Rade od krljušti ribe plaštice koja živi samo u ovom jezeru. Zanimljivo je da se ‘recept’ prema kome se izrađuju nadaleko poznati ohridski biseri prenosi samo muškim naslednicima.

 

U samom srcu Severne Makedonije, u Ohridu, leži jezero koje svojom lepotom, ali i skrivenim bogatstvom fascinira sve posetioce.

ohridski biseri

Naime, Ohridsko jezero, koje se smatra najstarijim u Evropi, dom je proslavljenog bisera.

Ohridski biseri stajali su oko vrata kraljice Elizabete II, danske kraljice Margrete II, Đovane Savojske od Italije, ali i pokojne princeze Dajane i ne postoje biseri na svetu s kojima biste ih slučajno mogli zameniti.

U čemu je tajna?

Na to pitanje odgovor imaju tek retki, jer dve porodice koje čuvaju gradsku tajnu generacijama, a zaklele su se da će je poneti sa sobom u grob.

Sam način izrade bisera poznat je jedino članovima određenih porodica, a tajna se uspešno čuva od dvadesetih godina 20. veka. Biseri se rade od krljušti ribe plaštice koja živi samo u ovom jezeru i nigde drugde!

Zanimljivo je da se ‘recept’ za izradu prenosi samo muškim naslednicima.

Priča počinje 1924. godine kad je ruski vojnik koji je boravio na Ohridu znao tajni recept izrade bisera svoje porodice u domovini, gde se nalazi jezero sa sličnim ribama kao ovde.

Porodice Talev i Filev su jedine dve porodice koje prave i originalne ohridske bisere. Do današnjeg dana su uspeli da zadrže ručnu proizvodnju, a rade samo s prirodnim materijalima. Još jedna zanimljivost je kako biseri inače imaju vek trajanja 150 godina, ali su oni s Ohrida večni.

Biseri su izrađeni od 100 odsto organskog materijala, od školjke, dok je druga važna karakteristika zaštita bisera od soli iz znoja, koja se izrađuje od krljušti ribe iz jezera. Tajna ohridskih bisera je u emulziji, čija je receptura takođe nešto što se smatra strogo čuvanim podatkom.

Izvor: Express.hr